Вместо да се тъпчете с химия, върнете се към природата

Неприкосновена собственост
Снимка: sxc.hu

Кристина Гочева

Днес (10 февруари) е ден на пчеларя, което е повече от чудесен повод да си припомним за пчелните продукти с хранителни и лечебни свойства като меда, пчелния прашец и по-специално пчелното млечице.

В Египет медът бил толкова ценен, че хората го използвали като форма на плащане. Когато е херметически затворен, той е годен за консумация дори след 3000 години. Доказателство за това са намерените в гробницата на фараона Тутанкамон съдове с мед, който е съхранил свойствата си, въпреки годините под пясъците.

Пчелните продукти съдържат въглехидрати, липиди, белтъчини, витамини и минерали. Тяхната биологична стойност се дължи на богатото съдържание на ензими, аминокиселини и естествени антибиотици. Голям брой от тези вещества пчелите получават директно от лечебните растения.

За разлика от фармацевтичните препарати, в които се използват същите растения като суровина, лечебните вещества в пчелните продукти се намират в натурален вид. Освен за лечение на някои заболявания, те отговарят и за общото укрепване на организма и повишават съпротивителните му сили.

Пчелното млечице или кралското желе се получава от гълтателните жлези на горните челюсти на пчелите. През целия си високопродуктивен живот пчелата-майка се храни предимно с тази "суперхрана", благодарение на което живее 40 пъти по-дълго от пчелите-работнички.

Пчелното млечице е вълшебен природен дар, пълен с полезни хранителни вещества - витамини А, С, D, Е и големи количества от витамините от В комплекс. Витамин В5 (пантотенова киселина) е особено важен за човешкия организъм и отговаря за процесите на стареене, стрес, умора, безсъние и поддържа здравето на кожата и косата.

В пчелното млечице ще откриете и една от най-важните белтъчини - гамаглобулина, повишаващ значително защитните сили на организма.

Кралското желе (пчелно млечице) помага да изхвърлите токсините, отровите и дори тежките метали. Стимулира имунната система и регулира функциите на еднокринните жлези, намалява съдържанието на холестерол в кръвта и има силни противовъзпалителни функции. Добро средство е за профилактика на анемии и следоперативни периоди. Специални изследвания доказват и неговото противораково действие.

Единственото, с което трябва да внимавате, когато посегнете към пчелното млечице е свойството му да повишава апетита, но какво значение има суетата, когато става въпрос за здравето ни.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент