Храната и нашето здраве

Храната  и нашето здраве
Снимка: netinfo

За списание "Меню" храната е не само общуване и ритуал, вековна култура и акт на творчество, но и интелектуално предизвикателство. Трябва да знаем какво слагаме в чиниите си, затова "Меню" подкрепя използването на сезонни, пресни продукти и  щадящи техните качества техники, които да носят наслада, приятни мигове, хубаво настроение и радост от живота.

Екипът на "Меню" избра за вас десет пълнометражни документални киноленти от последните четири години, занимаващи се със сериозни теми около храната и храненето. Това не са забавни филми и не е изненадващо, че някои звучат драматично и дори катастрофично.

Изразните средства на документалното кино го позволяват, а авторите им се възползват от тях, за да ни информират, образоват и предупредят за проблемите, за да ни напомнят откъде идва храната ни и за да ни активизират в личната ни позиция и действия, докато все още може да се намерят решения. 

Не е чудно, че повечето от тях са от САЩ – мащабът на проблемите в хранително-вкусовата индустрия и в храненето там е огромен, а и филмовото производство е значително.

Food, Inc. (Храна ООД), САЩ, 2008 г.
Често истината за продуктите, които слагаме в устата си, е шокираща. Производството на жито, месо, мляко и яйца, зеленчуци и плодове в САЩ се контролира от няколко корпорации, поставящи печалбата над здравето на консуматорите, над успеха на дребните фермери и над безопасността на работниците и природата. Пилетата са огромни, котлетите имат съвършена форма, зърнените култури са устойчиви на вредители, а доматите са като от картинка. Но с това идват и свръхтеглото, опасните бактерии E.coli и болести сред десетки хиляди американци.

Food Fight (Борба за храна), САЩ, 2008 г.
В течение на ХХ век цялата хранителна система в САЩ постепенно е подчинена на корпоративни сили, в чиито интереси не влиза доставката на чиста, здравословна и природосъобразна храна. Но в края на 60-те и началото на 70-те в Калифорния се появява алтернатива от група антикорпоративно настроени хора, водени от известната калифорнийска екоактивистка и шеф-готвач Алис Уотърс, които изразяват гласно възмущението си и създават хранителна верига извън възприетата система. Появява се едно жизнеспособно движение за местно-сезонно-био-устойчиво производство на храна, което връща вкуса и разнобразието на масата на калифорнийците.

Dirt! (Пръст), САЩ, 2009 г.
"Пръст" ни въвлича в чудесата на почвата и разказва за най-ценния и подценяван източник за плодородие на Земята – от чудотворното й сътворение до осакатяващата я ерозия. Изградена от същите елементи като звездите, растенията, животните и човека, "почвата е в голяма степен жива". При все това в заниманията на модерната индустрия и глобалния вой едновременно за печалби и за природни ресурси, нашата човешка връзка с почвата и уважението ни към нея са прекъснати. "Сушата, климатичните промени, дори войната са пряко свързани с начина, по който се отнасяме към почвата."

Humus (Хумус), Австрия, 2009 г.
Филмът с подзаглавие "Забравеният шанс за климата" ефектно и интересно разглежда възможностите за обогатяване на почвата с хумус чрез компостиране, тоест чрез превръщането на огромните количества отпадъчен органичен материал в стабилни форми на въглерод и ползите от такова обогатяване в борбата срещу климатичните промени. Интервюирани са различни учени и бизнесмени от зелената сфера.

Fresh (Свежо), САЩ, 2009 г.
"Свежо" отдава почит на онези фермери, мислители и бизнесмени в Съединените щати, които измислят наново хранителната система. Всеки от тях е свидетел на бързото превръщане на селското стопанство в индустриален модел и е изпитал последствията: хранителни зарази, замърсяване на околната среда, изчерпване на природните ресурси и патологично затлъстяване. Като изграждат по-здравословни и устойчиви алтернативи, те предлагат идея и виждане за бъдещето на нашата храна и планета.

The End of the Line (На ръба), Великобритания, 2009 г.
Това е филм за унищожителния ефект от свръхулова на риба в световния океан. Показва красноречиво как се лови на едро в наши дни и хвърля отговорността върху потребителите, които невинно купуват застрашени видове риба, върху политиците, които загърбват предупрежденията на учените, върху рибарите, които нарушават квотите, и върху световната риболовна промишленост – твърде бавна в реакциите си спрямо надвисналата катастрофа. Ще видите красиви и не толкова красиви подводни кадри. Откъде идва рибата тон, полезно ли е сушито за океана и защо е добре да ядем дребна риба? Това са част от въпросите, които получават отговор във филма.

Vanishing of the Bees (Къде изчезнаха пчелите?), Великобритания, 2009 г.
Пчелите по света изчезват масово. Пчеларите са тъжни, бизнесът замира, а причините за явлението са все още неизяснени. Филмът изследва с разбиране и сериозност масовото изчезване на пчелите, които играят незаменима роля в поддържането на нашата екосистема. А какво би се случило, ако броят им не се повиши, взимайки под внимание, че те спомагат за опрашването на една трета от растенията, която консумираме?

PlanEat (План: Яж), Великобритания/копродукция, 2011 г.
Историята на трима мъже, посветили се да търсят диета, добра за нашето здраве, добра за околната среда и добра за бъдещето на планетата. С помощта на някои изключителни шеф-готвачи учените и лекарите във филма дават причини на западния човек да преразгледа вечната си връзка с месото и млечните продукти. Филмът се занимава с изследванията на американския биохимик, нутриционист и диетолог д-р Кембъл върху връзката между храненето и болестите, провеждани в Китай, с метода на д-р Еселщайн за лечение на сърдечноболни пациенти чрез диетично хранене и с проучването на проф. Ешел на тема как изборът на храната ни допринася за глобалното затопляне, ерозията на земята и за мъртвите зони в океана.

Forks over Knives (Вилици срещу скалпел)САЩ, 2011 г.
Един от известните американски кинокритици го нарича "Филм, който може да спаси живота ви". Това е радикален, критичен и убедителен документален филм, който се занимава със задълбоченото твърдение, че повечето, ако не и всички, съвременни болести, които ни измъчват, могат да бъдат контролирани или дори преборени, ако се откажем от животинските и преработените храни.

In Organic We Trust (Уповаваме се в Биохраната), САЩ, 2012 г.
Филмът навлиза в истинския смисъл и същност на биологичното производство, или органик, и колко е важно да се запази чиста философията му. Изследва превръщането на биодвижението в индустрия и предизвикателството да останеш верен на идеята след намесването в нея на агробизнеса. Търсят се начини за изграждане на една цялостна устойчива система, в която градските зеленчукови и овощни градини, местните фермери и училищните градини играят жизненоважна роля и променят изцяло начина, по който се храним.

от Веселина Маринова, списание "Меню"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти