Гъвкавото работно време подобрява здравето

Гъвкавото работно време подобрява здравето
Снимка: netinfo

Нормираното работно време е възприето в целия свят през последните десетилетия на 19 век.

Оттогава животът на огромна част от хората на земята се дели на 8 часа почивка, 8 часа сън и 8 часа работа.

До един момент това разпределение изглеждаше справедливо. Докато ходенето на работа не започна да отнема по над 30 минути, започнахме да придружаваме децата си до училище чак до 12 годишна възраст и задръстванията станаха ежедневие.

Сега ходенето на работа в точен час, стоенето точно 8 часа и прибирането след това вкъщи може да отнема до над 10 часа от денонощието.

жена болка работа стрес
Снимка: Thinkstock

В епохата на интернет, който позволява поне на 50% от професиите да се извършват от вкъщи, ходенето в точен час на работа е не само отживелица, но и опасно за здравето.

Наскоро проведено проучване показва, че хората, които не трябва да бързат за работа, а с гъвкаво работно време, са в много по-добро здраве от притиснатите към график.

И ако работенето от вкъщи все още е повече екзотика, отколкото норма, то по-късното ходене на работа (към 10) се оказва достатъчна мярка, за да е здравето ви във форма.

работа почивка ваканция
Снимка: Thinkstock

Когато имаш достатъчно време да се наспиш или можеш да си позволиш да отидеш на лекар, когато се чувстваш зле, вместо все да се тревожиш дали няма да закъснееш, общото качество на живота качествено се повишава.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти