Глухарчето - билка за здраве и красота

Колко от нас са събирали букети от шълти глухарчета като малки и после сме ги подарявали. 

А едно от най-любимите ни неща беше да душаме по посока на вятъра листчетата му и да следим с очи накъде отиват. 

Сега вече откриваме и колко полезни действия има глухарчето и как може да се използва, за да ни помогне в ежедневето.

Ето и няколко рецепти къде и как да приложим тази чудотворна билка.

Чай за отслабване

Tози вариант за редукция на теглото е предпочитан в много случаи, когато не просто топим килограми, а разчитаме и на прочистване на организма. Продуктите с глухарче са ефективен вариант за детокс, в традиционната медицина на много народи това непретенциозно растение редовно участва в програми за пролетно прочистване на организма.

Чай или запарка за отслабване може да се направи както от корени, така и от цяло стебло с цвят на глухарче. Две супени лъжици растителна маса на половин литър вода – това е пропорцията.

За запарка стеблата се заливат с вряла вода и се похлупват за десет минути да се запарят. За отвара корените от глухарче се варят пет минути. И в двата случая приготвеният продукт трябва да се остави в открит съд да изстине, след което се прецежда.

Пие се по 120 мл 20-30 минути преди хранене. Продуктите с глухарче активират чревната перисталтика и насърчават бързото освобождаване от шлаки, токсини и излишни течности.

При високо кръвно

Може ли да се смъкне високо кръвно с глухарче? Може – тук разчитаме на цветовете от глухарче. Необходими за 10 грама сушени цветове, които се заливат с чаша студена вода и се оставят на огъня да заврат.

Варят се 15 минути и се прецеждат. От тази отвара трябва да се взема по една супена лъжица четири пъти дневно. Полезни са и пресните листа от глухарче, които действат като отличен диуретик.

Салата от листа при диабет, атеросклероза и анемия

Приготвя се като предварително измитите листа се изкисват за половин час в подсолена вода (солта премахва неприятния вкус). Към салатата се добавя лук, зехтин и маслини. Добър вариант е съчетаването й с лист киселец.

През есента концентрацията на инулин в растението има най-високи стойности. Точно в този период консумацията й е препоръчителна за диабетици. Заради високите нива на желязо пациентите с анемия трябва да включат салатата от глухарче към менюто си.

И още - за какво друго помага глухарчето, вижте във видеото от канала "Баба знае" във Vbox7.com

Вижте още:

Цикория - тайната на перфектното тяло

Три рецепти за домашна лютенца

Многофункционалният дафинов лист

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти