Френска лучена супа за душата и тялото

Френска лучена супа за душата и тялото
Снимка: Thinkstock

Макар съществуването на богат обществен елит да дава тласък на развитието на кулинарните традиции, в основата на всяка класическа кухня са простите селски ястия.

Вероятно точно такъв е и случаят с изключително вкусната френска лучена супа.

Предполага се, че течните гозби с лесния за култивиране лук се появяват още по времето на древните римляни и техните варианти са на бедните трапези от векове. Раждането на модерната версия обаче се преписва на френския крал Луи XV.

Легендата разказва, че една вечер след лов, той се прибира в хижата и открива, че за храна разполага само с лук, масло и шампанско. Затова с присъща за царска особа съобразителност той ги съчетава и така открива първообраза на непреходни френски кулинарен символ.

Но понеже и всеки французин знае всяка история по друг начин, същата щастлива случка се приписва и на Луи XIV.

Първата записана рецепта обаче принадлежи на готвача Никола Апер и тя датира от 1831 година. Но за нейното създаване също има мълва с участието на крал. Според нея Станислав Лешчински, по онова време бивш крал на Полша и настоящ дук на Лотарингия, пътува към Версай, за да посети дъщеря си Мария, кралица на Франция.

За да пренощува се отбива в хан, където му сервират лучена супа с парче хляб, покрито с препечено сирене, в нея.

Възхитен от ястието дукът се среща с готвача Никола Апер, който впоследствие става известен с успешните си опити за консервиране на храна.

Възрадваният шеф решава след случката да кръсти супата на благородника и впоследствие я описва в своята „Книга на всяко домакинство, или изкуството да се запазят в продължение на години всички животински и растителни вещества“. 

Днес лучената супа, приготвена със сух хляб, сирене, телешки бульон и карамелизиран лук, е показателна за първичната простота на класическата френска кухня. Показателно за това е и лесното ѝ приготвяне у дома, което все пак изисква известен опит. 

Рецепта за разкошна френска лучена супа можете да намерите ТУК!

Прочетете още:

Душата на супата – фиде

Пилешка супа по селски

10-минутна супа със спанак

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти