Фитнесът помага срещу хипертония

Освен че ни поддържа във форма, фитнесът помага и да останем здрави
Снимка: Getty/Images

Фитнесът помага да се борим с повишеното кръвно налягане, даже при хора, които имат наследствена предразположеност към хипертония.

Редовното спортуване намалява вероятността от проблеми с кръвното налягане с 42%.

Макар хората с наследствена обремененост да страдат по-често от високо кръвно, редовните упражнения и добрата физическа форма значително намаляват този риск, заявиха учени от университета на Южна Каролина.

Те са провели изследване, обхващащо 6300 души на възраст между 20 и 28 години, намиращи се в добра физическа форма. Най-малко един от родителите при една трета от участниците е страдал от хипертония.

Оказало се, че физическата активност намалява шансовете на хипертонията с 34% в сравнение с хората, които имат наследствена обремененост, но не спортуват, и с 42% независимо от наличието на хипертоник в семейството.

Що се отнася до тези, които водят заседнал живот и имат "лоши гени", при тях рискът да развият високо кръвно налягане се увеличава със 70% в сравнение с техните по-активни съграждани.

"Връзката между физическата форма, историята на болестта в семейството и риска от развитие на хипертония не трябва да се игнорира. Тази информация е необходимо както на лекарите, така и на пациентите за успешната и ефикасна борба и профилактика на заболяването", заяви един от авторите на изследването.

Специалистите препоръчват на всеки човек за здраво сърце поне 30 минути спорт на ден, пет пъти седмично.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти