Ерозията на шийката на матката

Да уловим проблема в зародиш
Снимка: Thinkstock

Ерозията е дефект на повърхностния слой на епитела на шийката на матката в резултат на микробно, дисхормонално и посттравматично заразяване, при което се наблюдава незарастваща рана на лигавицата на маточната шийка. В началните етапи жената може да не забелязва тези проблеми, като това тихо протичане на болестта би могло да продължи 1-2 години, пише "Здраве.bg". За това време патогенната микрофлора успява да порази не само шийката на матката, но и влагалището, маточните тръби, яйчниците, започвайки да се образуват кисти.

Често шийката на матката е засегната от папиломи. Това образувание, приличащо на брадавица, намалява качеството на половия живот и в запуснати случаи (особено при инфектиране с човешкия папилома вирус от високо онкогенен тип) може да се прероди в дисплазия – класическо предраково състояние на епитела на шийката на матката.

За съжаление дори при наличието на само един полов партньор може да се стигне до полова инфекция, която да доведе до образуването на ерозия на шийката на матката. Статистиката показва, че често жените търсят съдействие от гинеколог, когато дисплазията е вече в тежка степен.

Ерозията днес е често срещана. Мнозина специалисти обясняват това с по-ранното начало на половия живот при момичетата. Някои от тях приемат контрацептиви, но не се предпазват по друг начин и затова остават незащитени от често враждебната флора на партньора.

Дори двойката да използва презерватив, ерозията може да възникне поради алергия към неговите съставни: на мястото на алергичната реакция се образува малка ерозия, която се разраства под влиянието на местната условно-патогенна микрофлора. Затова най-сигурната профилактика включва посещение на гинекологичния кабинет поне веднъж годишно, съветват експертите.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

През декември най-много ми се...

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент