Енергийните напитки

Енергийните напитки
Снимка: Thinkstock

Днес енергийни напитки можем да си купим навсякъде. Според производителите, те могат да ни избавят от умората и сънливостта, да повдигнат общия ни тонус и да повишат работоспособността ни. Но лекарите имат различно мнение за тези “вълшебни” напитки.

Повечето енергийни напитки съдържат кофеин, който встъпва в качеството на стимулатор на жизнените сили, а много рядко - женшен и гуарана, които са източници на кофеина.

Една енергийна напитка (250-330 мл) съдържа количество кофеин, еквивалентно на чаша силно кафе. В състава на напитката почти винаги влиза и таурин (от 400 до 1000 мг на 300 мл), който е естествен продукт и се смята, че влияе положително на сърдечния мускул. За това обаче липсват достатъчно научни доказателства.

Енергийните напитки съдържат и аскорбинова киселина (витамин С), В1, В2, В3 и В12. Като цяло предназначението на напитките е да повишат жизнения тонус на организма. Замервания показват, че всъщност те се справят до 20-30% с такава задача.

Тауринът, който участва в прокарването на нервните импулси към мускулите и коензимът Q10, за който се смята, че помага на мускулната работа, също активизират организма. Тяхното съдържание в напитката е ниско и не предизвиква непредвидени реакции.

Като цяло може да се каже, че 1-2 енергийни напитки няма да навредят особено на младия здрав организъм. Каква ще е конкретната полза е друг въпрос и неговият отговор зависи от конкретното състояние и напитката, която се ползва.

Страдащите от диабет трябва да знаят, че тези напитки с малки изключения съдържат захар (от 8 до 10%).

Кофеинът действа като стимулатор: 100 мг кофеин стимулират умствената дейност, а повече от 200 мг – повишават сърдечно-съдовата издръжливост. За да се постигне този ефект обаче трябва да се изпият минимум 3 напитки, тъй като повечето от тях съдържат от 34 до 90 мг кофеин.

Такова количество обаче може да има и негативни последици – свръхвъзбуденост, повишено кръвно налягане и пулс, по-високо ниво на захар в кръвта.

Сами по себе енергийните напитки не могат да навредят на здравето, ако евентуалната им употреба и количеството е съобразено с индивидуалните особености.

Нежелателни последствия може да има при постоянното съчетаване на енергийната напитка с алкохол. Кофеинът повишава налягането, а в съчетание с алкохола този ефект се усилва многократно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти