Елена Петрова: Децата са най-вярното огледало

Елена Петрова: Децата са най-вярното огледало
Снимка: netinfo

Защо решихте да се включите в кампанията „10 минути само за теб”?

Е: Знам какво значи да отделиш 10 минути за децата си, наясно съм и  какво може да се постигне за 10 минути внимание, разбиране, обич, изслушване. Това е стратегия , която изградих отдавна, още откакто децата бяха съвсем малки, сега са почти н а 12 г. Разбрах, че ако отделиш 10 минути и застанеш срещу тях, за да ги изслушаш много внимателно, да им засвидетелстваш твоето уважение и това да споделят всичко, което ги вълнува, върши чудеса.

В кампанията „10 минути само за теб” се включих, защото се информирах какво представлява вируса HPV и каква би могла да бъде превенцията срещу заболяванията, свързани с него. Когато  човек прави избори, трябва да бъде информиран. А ваксината срещу HPV включва и това да си информиран.  Важна е грижата за здравето на децата ни. Дали сме обещание да се грижим за тях, още преди да станем родители. Тази грижа продължава цял живот и се измерва с различни стойности, една от тях е здравето. Когато можем да защитим децата, да им дадем най-доброто в определена възраст, трябва да го направим. Няма по-добро нещо от превенцията.  

Както децата ни дават щит от радост – целувки, прегръдки, гушкане, а също и проблеми, така и ние сме длъжни да ги предпазим здравословно доколкото е възможно. 

Важното е да се информираш как да предпазиш от болести, какви ваксини съществуват като възможности. Отричането и разрушаването са най-лесните неща. Затова се включих в кампанията за профилактика на рака на маточната шийка. Превенцията е по-важна, защото ако не се предпазваме, последствията могат да бъдат необратими.

Когато вярваш в себе си като личност, която иска да съществува в живота, а не само да преминава през него, когато искаш да дадеш личен пример на децата си с това как се грижиш за себе си, за дома си, за тях – това е важна част от възпитанието.  Начинът, по който се грижим за  децата, обичаме ги, изслушваме, показваме им какво за нас е дом, любов, живот –  това остава като код у тях и те ще изминават същия път, ще изискват същите неща, които и ние сме искали и вършили.

Когато показваме тези неща ежедневно, доколкото сили имаме и възможности, няма по-стойностно и умно нещо. 

На какво ви научиха вашите деца?

Е:  Не спирам да си задавам въпроси, когато се оглеждам в техните очи. И един от основните въпроси  е дали съм достатъчно добра майка и дали достатъчно добра майка точно по техните критерии. Децата изграждат своя критерий спрямо света, в който живеят. За тях светът може да се побере в едната им ръка, заради социалните мрежи. За децата Австралия не е толкова далеч, нито Америка. Докато за нас всички техни ограничения са много силни предпоставки и заради това си задаваме въпросите дали сме достатъчно добри за тях. Най-вярното огледало са децата.

Това, на което са ме научили те, е много повече търпение. Научиха ме, че когато давам любов, ми се връща двойно. Любовта към децата е по-различна от тази към любимия човек, партньора. Научиха ме, че светът може да се гледа малко по-различен начин, някога може да не е толкова драматичен. Преди няколко дни синът ми каза: „Ние ще се справим със всичко, спокойно”. В такива случаи се питам кой е родителят и кой - детето. 

Снимка: netinfo

В сериала „Ние, нашите и вашите” по NOVA бяхте майка на доста деца, какви емоции ви донесоха снимките и работата с малките актьори?

Е: Оказа се, че в сериала имам пет деца.  Впечатленията ми са прекрасни. Тези деца бяха дар за екипа ни, справяха се много професионално. Страшно харизматични са, отговорни и талантливи. Справяха се много добре с актьорските задачи. Щастлива съм, че още в първите часове, в които се запознах с тях, ме възприеха добре. Успях да им спечеля доверието, заобичахме се много, все още се търсим с тях, излизаме, искат да идват да ме гледат на представления. 

Дария Хаджийска и Мартин Цолов са на почти и едни и същи години като моите деца, с тях създадохме много хубав контакт, изслушвах ги и знаех  от какво имат нужда. Радина Боршош пък вече е поела професионално по своя път. Мартин Желанков помня от бебе, сега на снимките се справяше страхотно. Най-малкият от актьорите - Симеон Ангелов също е прекрасенн, всестранно развит е, пее, танцува. 

С по-големите се стараех да говоря  на тяхното ниво, да им показвам, че разчитам на тях, че им имам доверие, че могат да се справят с трудни задачи. С по-малките се държах също като с големи хора, но си говорехме за училищни неща, за техните емоционални състояние. Много е трудно да работиш с деца, провокацията към мен беше много голяма, макар че съм снимала и преди подобни проекти. Тук плътността бе силна, по цял ден бяхме заедно, обгрижвах ги наистина като майка. Трябваше да ги разбирам, защото идваха от училище със всички лудории, които са направили в училище, с любовните си преживявания.

Беше много интересно. Надявам се и за зрителите да е било вълнуващо, тъй като досега получавам интересни отзиви. Всички тези емоции, които ги имаше при нас в сериала, сигурно съществуват и в домовете на хората. 

Повече информация може да намерите на:

hpvgard.com

и във Фейсбук -  10 минути само за теб!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти