Еклерът - мълниеносна наслада по френски

Еклерът - мълниеносна наслада по френски
Снимка: iStock

Леки, меки и неустоимо сладки с пълнежа си от ванилов крем и шоколадова глазура. Това са еклерите - светкавиците на френската кухня, добили вкусна слава по цялата Земя.

Те са сред любимите десерти на французите, които изяждат по около 200 милиона от тях на година! И далеч не са единствените. Еклерите са превзели света с различни пълнежи и глазури, вкусове и външен вид, а всеки уважаващ себе си любител на кулинарията ги е майсторил поне един път вкъщи.

Еклерът е мълния, буквално. Или поне това означава името му - éclair в превод от френски означава светкавица. Дали името е дошло заради удрящия като гръм вкус или поради някаква друга причина, никой не се наема да каже, дори и във Франция. Със сигурност еклерите нямат нито формата на светкавица, нито електрическия цвят на мълниите. И все пак, историята има своята версия за името. И тя дори не е само една.

Първата ни връща в 19 век, когато сладкишите преливат по витрините на сладкарите. А един от тях събира погледите и е на особена почит.

г
Снимка: iStock

Това е “малката дукеса” или “хлябът на дукесата”. Той е бил направен от специално парено тесто, покрит с фини бадеми, и бил толкова вкусен, че се ядял много бързо. Толкова бързо, че започнали да казват, че се изяжда мълниеносно - en un éclair (ан ън еклер). Изразът, потвърден от изследователите, датира от 1864 година. А “малката дукеса” всъщност е бабата на прекрасния днешен еклер.

Втората версия за произхода на името идва от прочутите кухни на Антонен Карем, известен като царския сладкар, на когото светът дължи профитеролите.

Вдъхновен от “дукесата” и от простотата на нейната рецепта, той решава да ѝ даде нов живот, пълнейки нейното парено тесто с шоколад или кафе. А също - покривайки със захарна глазура нейната повърхност. Според легендата, новият сладкиш бил толкова харесван, че започнал да се продава мълниеносно - en «un éclair» (ан ън еклер). Оттам и името му.

Повечето изследователи на френската кухня впрочем смятат, че именно Карем е човекът, който с право може да претендира, че е създателят на еклера.

Сред версиите за името на вкусния сладкиш има и една, свързана с външния му вид. Някои от изследователите смятат, че той е добил наименованието си от това, че е токова блестящ, че напомнял светлината на светкавица.

г
Снимка: iStock

По света сладкишът е запазил оригиналното си име. Заедно с разпространението му в различните краища на света еклерът излиза и от пределите на традиционната си рецепта. Освен познатите еклери с шоколад, с ванилия или с кафе вече могат да се опитат и такива с бял шоколад, с вкус на чай, еклери с трюфел и така нататък, и така нататък… Сладкарското творчество няма граници.

А един хубав еклер се поглъща винаги мълниеносно!

Не пропускайте нашия раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти