Една от най-полезните храни за човечеството: маниока

Тапиока (вляво) и маниока (вдясно)
Снимка: Thinkstock

Макар корените от маниока (Manihot esculenta), позната и като касава и юка, да са един от петте най-важни източници на въглехидрати за човечеството, в България те са екзотичен продукт, който се подминава в магазините, само защото е изключително непознат и почти никой не знае как да се справи него.

Обясненията за това са много, но най-важното е, че растението оцелява само в тропически климат и разходите за транспорт вероятно са нерентабилно високи, при положение, че у нас процъфтяват пшеницата, царевицата и картофите, а на места дори и оризът.

Ако все пак се заинтригувате от масивните тъмнокафяви корени, вземете един и ще можете да се насладите на приятно разнообразие в менюто си.

В магазина корените от маниока се продават обвити с восъкоподобно вещество, за да се предотврати изсъхването им. У дома не е нужно восъкът да се отделя, защото преди да сготвим маниоката трябва да я обелим. Това най-лесно става с голям остър нож, но може да се използва и белачка за зеленчуци, стига да е здрава.

Обелената маниока е бяла на цвят и много бързо се окислява и потъмнява, затова, ако не я готвите веднага, сложете я в съд със студена вода, така че да няма допир до въздуха.Маниоката най-общо се използва като картофите – варена, на пюре, печена, пържена. И никога сурова, защото съдържа известно количество токсични цианиди, които при термична обработка се разрушават напълно.

Родом от Южна Америка и одомашнена там преди 10 000 години, маниоката е важна част от кухнята на континента, както и на Карибските острови и в Централна Америка. От нея се приготвя различни видове хляб като ямайския бами – плосък хляб от настъргана и пресята маниока. Други хлябове се приготвят от маниоково брашно.

Пържената маниока е почти толкова популярна гарнитура, колкото пържените зелени банани, а най-различни яхнии и супи допълват латинодиетата.

В тропическа Африка предложенията за маниока са подобни на американските, като дори съществува вариант на бразилската фарофа – запечено или запържено брашно от корените, което се яде самостоятелно или с ориз, месо, фасул.

Азиатците обикновено гледат на маниоката като на по-непълноценна алтернатива на ориза, но пък майсторски са развили превръщането ѝ в десерти.

Един от най-ценените продукти, добиван от корените, е нишестето по-известно като тапиока. То е страничен продукт от производството на брашно от маниока и се извлича от течността която, се е отцедила при пресоването на настърганите корени. Най-популярната форма, в която се продава, са т.нар. перли.

Ситните топченца се влагат в различни супи и яхнии, за да ги сгъстят, но най-често се приготвят на пудинг, като се варят с мляко или кокосово мляко. Във Великобритания пудингът от тапиока е един от най-ненавижданите училищни десерти и често е наричан жабешки яйца заради полупрозрачните след варенето нишестени сфери.

Въпреки това през този век тапиоката си проправя път към fine dining-a и изтънчени версии на омразният пудинг може да се опитат в някои първокласни ресторанти.

Тапиоката набира популярност и като съставка на тайванската напитка bubble tea, която е свръхпопулярна в Югоизточна Азия, Австралия и Северна Америка, търси своя европейски шанс, а в България изглежда търпи провал, след като местата, които я предлагаха, едно по-едно изчезнаха.

Bubble tea е чай с мляко и плодов сироп, който е смесен със сварени топчета тапиока. Напитката се сервира с широка сламка, така че тапиоката да може да се всмуква и след това да се сдъвква.  

Автор: Людмил Хайдутов

Припомнете си още:

Нова суперхрана

Край на мита за суперхраните

Кокосово масло за всичко

Новите суперхрани за закуска

Мака – един от последните посеви на инките

Още една суперхрана на небосклона: хлорела

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти