Един вреден навик по-малко, за да живеете по-дълго

Един вреден навик по-малко, за да живеете по-дълго
Снимка: Thinkstock

За изключително голямата вреда от цигарите се знае отдавна, пише се и се говори много и ако имате този вреден навик, то колкото по-бързо се откажете от него, толкова по-добре за вас.

Сега е установено, че пушачите, които спрат цигарите преди да стигнат средната възраст, могат да живеят почти толкова дълго, колкото хората, които никога не са пушили. Това е доказано от канадско изследване, цитирано от БГНЕС.

Известно е, че вредният навик съкращава живота поне с десет години. Но подробен анализ на здравни картони и аутопсии в САЩ установил, че хората, които спрат цигарите преди да станат на 40, си връщат голяма част от изгубените години.

"Спирането на цигарите преди 40 г., за предпочитане доста преди 40 г., връща почти цяло десетилетие изгубен живот от постоянното пушене", заяви ръководителят на изследването Прабхат Джха от университета в Торонто.

"Това не означава, че е безопасно да се пуши, докато станете на 40 години и след това да спрете.

Бившите пушачи са изложени на по-голяма опасност да починат по-скоро, отколкото хората, които никога не са пушили. Но рискът е малък, спрямо огромния риск за хората, които продължат да пушат", пише изследователят.

Екипът, ръководен от Джха, установил, че хората, които спрат цигарите между 35 и 44 години, удължават живота си с девет години, а тези, които се откажат от тютюна между 45 и 54 години и между 55 и 64 години живеят съответно с шест и с четири години повече.

Изследването доказало още, че за жените рисковете от смърт по причини, свързани с пушенето, са с 50% по-високи, отколкото през 80-те години на миналия век.

Мъжете и жените пушачи губят едно десетилетие от живота си.

В момента смъртността при хората пушачи на възраст между 25 и 79 години е три пъти по-висока, отколкото при тези, които никога не са пушили.

Мъже и жени, които никога не са слагали цигара в устата си, е около два пъти по-вероятно да доживеят до 80-годишна възраст отколкото пушачите. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти