Дори чаша алкохол се оказа вредна за здравето

Дори чаша алкохол се оказа вредна за здравето
Снимка: netinfo

Дори минималните количества алкохол нанасят сериозна вреда на здравето и осезаемо повишават вероятността от преждевременна смърт, сърдечни заболявания, рак и нещастни случаи, твърдят експерти на ООН в статия, публикувана в реномираното научно списание “Лансет“.

Според учените всяка година над три милиона жители на земята стават жертва на спиртните напитки.

„Събрахме значителен обем данни по този въпрос. Вече можем ясно да заявим, че негативните ефекти от алкохола изчезват само в случай, че изпитото количество е близко до нулата.

алкохол
Снимка: Thinkstock

Опроверган е митът, че една или две чашки алкохол са полезни за здравето“, твърди Емануела Гакиду от Вашингтонския университет.

В последните десетилетия учените многократно доказваха наличието на връзка между консумацията на алкохол и развитието на рак и редица други заболявания.

От друга страна обаче, редица изследователи публикуваха данни от проучвания, които твърдяха обратното — умерената консумация на алкохол е по-полезна за човешкия организъм, отколкото е пълното въздържание.

Гакиду и нейните колеги, които работят под егидата на ООН, са извършили най-мащабната досега проверка и анализ на разнопосочните твърдения.

приятелка жена вино
Снимка: Thinkstock

Щателно са проучени изходните данни от почти 1 500 научни изследвания. Според изчисленията на учените всяка година около три милиона души в целия свят намират смъртта си заради заболявания или инциденти, свързани с алкохола.

Най-засегнати са мъжете на възраст между 16 и 49 години, допълва БГНЕС.

Лидери по алкохолна смъртност са държави в Африка и бившия СССР. Първо място в негативната класация заема Лесото, където на 100 хиляди души жертвите на спиртните напитки са 140. На второ място е Русия, на трето Централноафриканската република, а на четвърто Украйна.

Следващите позиции се заема от Латвия, Литва, Казахстан и Беларус.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол