Домашни сушени домати

Домашни сушени домати
Снимка: netinfo

У нас идеята за сушене на домати може да изглежда причудлива, даже екзотична, но в Италия, където се е зародила, тя отдавна се е превърнала в местна кулинарна традиция.

В миналото целта е била да се съхранят за зимния сезон доматите, популярна съставка в кухнята на Апенините, като зрелите плодове са се нарязвали и нареждали да съхнат на слънце по покривите на къщите през лятото.

В наши дни технологията за фабрично производство също използва естествения метод на сушене, но все пак той е свързан с едно важно необходимо условие - наличието на достатъчно слънце. Естествено количествените и качествени показатели на начинанието са силно завишени, но принципът е същият.

Като при всички сушени продукти, обемът на изходния материал значително надвишава този на крайния резултат - в конкретния случай съотношението е приблизително 20 към 

Сушените домати имат същите хранителни стойности като пресните, с други думи, са с високо съдържание на ликопен, антиоксиданти и витамин C.

Най-подходящи за сушене са твърдите, добре узрели, месести домати, като е препоръчително да се спрете на сортове с по-малко семена. Воднистите разновидности не са подходящи по разбираеми причини.

Вкусът на сушените домати е доста силен и наситен, а солеността е чувствително по-висока отколкото при пресните, защото по който и начин да са приготвени, те задължително се осоляват. Приложенията им не се ограничават само до ястия с паста и ризото, те могат да се съчетават с различни зеленчуци, меса, сирена, както и да присъстват като съставка в сосове.

Вече не е кой знае какъв проблем да се закупят у нас готови сушени домати, но ако цената ви се струва висока или просто сте настроени за експерименти, с помощта на  Ивелина Иванова, шеф-готвач на списание "Меню"  можете да ги направите в домашни условия.

Освен по старомодния естествен метод, който отнема доста време и е зависим от климата, сушени домати се приготвят още във фурна и дехидратор.

И понеже въпросният уред едва ли присъства в много домакинства, предлагаме ви техниката за сушене на домати във фурна, стъпка по стъпка.

За разлика от готовите, продавани по магазините, нашите сушени домати са без люспи и съответно са много по-приятни за консумация.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти