Домашни сушени домати

Домашни сушени домати
Снимка: Списание "Меню"

У нас идеята за сушене на домати може да изглежда причудлива, даже екзотична, но в Италия, където се е зародила, тя отдавна се е превърнала в местна кулинарна традиция.

В миналото целта е била да се съхранят за зимния сезон доматите, популярна съставка в кухнята на Апенините, като зрелите плодове са се нарязвали и нареждали да съхнат на слънце по покривите на къщите през лятото.

В наши дни технологията за фабрично производство също използва естествения метод на сушене, но все пак той е свързан с едно важно необходимо условие - наличието на достатъчно слънце. Естествено количествените и качествени показатели на начинанието са силно завишени, но принципът е същият.

Като при всички сушени продукти, обемът на изходния материал значително надвишава този на крайния резултат - в конкретния случай съотношението е приблизително 20 към 

Сушените домати имат същите хранителни стойности като пресните, с други думи, са с високо съдържание на ликопен, антиоксиданти и витамин C.

Най-подходящи за сушене са твърдите, добре узрели, месести домати, като е препоръчително да се спрете на сортове с по-малко семена. Воднистите разновидности не са подходящи по разбираеми причини.

Вкусът на сушените домати е доста силен и наситен, а солеността е чувствително по-висока отколкото при пресните, защото по който и начин да са приготвени, те задължително се осоляват. Приложенията им не се ограничават само до ястия с паста и ризото, те могат да се съчетават с различни зеленчуци, меса, сирена, както и да присъстват като съставка в сосове.

Вече не е кой знае какъв проблем да се закупят у нас готови сушени домати, но ако цената ви се струва висока или просто сте настроени за експерименти, с помощта на  Ивелина Иванова, шеф-готвач на списание "Меню"  можете да ги направите в домашни условия.

Освен по старомодния естествен метод, който отнема доста време и е зависим от климата, сушени домати се приготвят още във фурна и дехидратор.

И понеже въпросният уред едва ли присъства в много домакинства, предлагаме ви техниката за сушене на домати във фурна, стъпка по стъпка.

За разлика от готовите, продавани по магазините, нашите сушени домати са без люспи и съответно са много по-приятни за консумация.

1. Доматите се измиват и дъното им се срязва на кръст.
Снимка: Списание "Меню"
2. Слагат се за 30 сек. във вряща подсолена вода.
Снимка: Списание "Меню"
3. Изваждат се и веднага се заливат с ледена вода да се охладят, след което се обелват.
Снимка: Списание "Меню"
4. Разрязват се на четвъртини и семето им се изважда.
Снимка: Списание "Меню"
5. Овкусяват се със сол, черен пипер, риган, мащерка.
Снимка: Списание "Меню"
6. Поливат се със зехтин и се слагат да се пекат върху хартия за печене в загрята на 100° С фурна за 2 часа. Може да се консервират в бурканче, като се залеят със зехтин или олио.
Снимка: Списание "Меню"

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент