Домашната аптечка за път за безгрижно пътуване

Домашната аптечка за път за безгрижно пътуване
Снимка: Thinkstock

Хомеопатията и Шуслеровата терапия са ефективни и лесни за употреба, както в ежедневието, така и на път. Те нямат вредни странични действия и затова са особено подходящи за лечение на бременни, бебета и малки деца. Действието им стимулира естествените процеси на саморегулация на организма и увеличава устойчивостта към болести и инфекции.

Ефикасни са и в спешни случаи за първа реакция без забавяне, когато сте далече от личния лекар. За семействата с малки деца те са голямо удобство заради начина им на прием – таблетките с приятен вкус бързо се разтварят в устата и се харесват и от най-малките.

Правилното им използване при вирусни инфекции намалява употребата на тежки медикаменти, например антибиотици, които водят до нежелани последици: отслабване на имунната система, дисбаланс в чревната флора, антибиотична резистентност и др.

Минералните соли за спешни случаи

Шуслеровите соли са минерални соли, произведени на хомеопатичен принцип. Кои от тях трябва винаги да имате в домашната аптечка?

Шуслерова сол №3 железен фосфат - помага при слънчеви изгаряния, прилошаване на път, температура до 38 С, при инфекции и общо неразположение.

Шуслерова сол №8 натриев хлорид - за първа помощ при ухапвания/ужилвания от насекоми, изгаряне с мехури и отоци в горещото време.

Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат - за всички болки, главоболие, схващания, безсъние и спазми на мускулите.

Шуслерова сол №5 калиев фосфат – при температура над 38 С, умора от пътуване, безсъние, недостиг на енергия, за възстановяване след боледуване.

Приемът им при остро състояние или при инцидент е по 1 таблетка на 15 минути до подобрение. Можете също да разтворите 10 таблетки в чаша гореща вода и да пиете на малки глътки от разтвора в следващите часове.

Полезни комбинации

При ухапване или ужилване от насекоми - болката, подуването и зачервяването могат да бъдат овладяни с комбинацията на соли №8 натриев хлорид , №2 калциев фосфат и №3 железен фосфат. Натриевият хлорид помага за спадането на отока, калциевият фосфат регулира реакцията на организма към външните белтъчни субстанции, които са били внесени от насекомите при ухапването. А железният фосфат стопира възпалителния процес на засегнатата тъкан и лекува зачервяването. Направете каша от 10 таблетки от сол №8 с малко вода и намажете засегнатия участък. Успоредно с това приемайте по 3 таблетки от трите соли на всеки 15 минути до подобрение на състоянието. В следващите няколко дни приемът е по 5 таблетки от всяка сол дневно.

При алергичен обрив – причина за обрива може да е консумация на определени храни или контакт с някои треви и растения. Излагането на силно слънце също може да предизвика неприятната реакция. Ще ви помогне комбинация от сол №2 калциев фосфат, която успокоява всякакъв тип алергични реакции, и №7 магнезиев фосфат, която облекчава неприятния сърбеж. Вземайте по 2 таблетки от всяка сол на всеки час за възрастни (на 2 часа за деца) до отшумяване на симптомите, след което продължете приема още 10 дни – по 5 таблетки дневно за възрастни (съответно – по 3 таблетки за деца).

При температура – сол №3 железен фосфат е солта за първа реакция при повишаване на телесната температура до 38 С, тъй като с нейна помощ се овладява размножаването на вирусите и бактериите и се подпомага лечението на острия възпалителен процес. При повишаване на градусите над 38 С добавете и сол №5 калиев фосфат, която спира процесите на разлагане в организма, действа стимулиращо на нервната система и подпомага сърдечната дейност. Приемът е на всеки 15 минути по 1 таблетка за възрастни (на всеки час по 1 таблетка при децата) до нормализиране на състоянието.

При стомашно-чревни неразположения – понякога вирусните инфекции през топлите месеци протичат с диария и/или повръщане.

В случай на диария: ще ви помогне комбинацията на соли: №3 железен фосфат – солта за първа реакция при признаци на инфекция; №4 калиев хлорид – успокоява раздразнената лигавица на стомаха; №5 калиев фосфат – ускорява възстановяването на организма, особено полезна, когато инфекцията е съпроводена с температура; и №8 натриев хлорид – регулира баланса на течностите и осигурява бързото преминаване на диарията. Смучете по таблетка от всяка сол през 15 минути в острия стадий. Друг вариант е да разтворите 10 таблетки от всяка сол в чаша гореща вода и да пиете от течността на малки глътки през деня.

В случай на повръщане: освен от инфекция, то може да е причинено от консумация на развалени храни. Най-важното, както при лечението на диарията, е да се овладее острото състояние, без да се допусне дехидратация на организма. За целта ще помогне комбинация от соли №3 железен фосфат (за спиране на възпалителния процес), №5 калиев фосфат (с антисептично действие), и №8 натриев хлорид (за регулиране на хидратацията), заедно със сол №9 натриев фосфат (ако повръщането е с кисела миризма), или №10 натриев сулфат (ако повръщането има горчив вкус). Препоръчва се да вземате по 1 таблетка от всяка сол през половин час до настъпване на подобрение.

Шуслерови соли за здраве

Ако искате да научите повече за Шуслеровите соли, вижте специалните видеоматериали за тях на сайта www.istoriizazdrave.bg. А ако вече имате опит в употребата им, не пропускайте да се включите в новия проект на Немския хомеопатичен съюз и предаването „Преди обед” – „Истории за здраве”.

На сайта www.istoriizazdrave.bg напишете вашата лична история за това как сте успели да се справите с ваш здравословен проблем с помощта на хомеопатията и Шуслеровата терапия. Разкажете за предизвикателството, пред което сте били изправени, и как сте го преодолели.

Екип на Немския хомеопатичен съюз и „Преди обед“ ще избере някои от най-интересните истории, за да ги заснеме и покаже на екран. И най-смелите от вас ще получат възможността да посетят родината на хомеопатията и Шуслеровата терапия – Германия.

Очакваме вашите истории за здраве на www.istoriizazdrave.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти