Доказаха вредата от енергийните напитки

Доказаха вредата от енергийните напитки
Снимка: iStock

Енергийните напитки могат да провокират повишаване на кръвното налягане и нарушения на сърдечния ритъм, установиха учените от Тихоокеанския университет в щат Калифорния, съобщи РИА Новости, позовавайки се на портала за наука „MedicalXpress“.

Експерти проведоха проучване с 34 здрави доброволци на възраст от 18 до 40 години. За един час те е трябвало да изпият около литър енергийни напитки или такива с плацебо-подобен заместител. Енергийните напитки съдържат 304-320 милиграма кофеин на литър. Напитките са консумирани в рамките на литър за час.

енергийна напитка
Снимка: iStock

Преди експеримента и на всеки 30 минути в продължение на четири часа след консумация на напитките учените са измервали кръвното налягане на участниците и са записвали сърдечната им активност с помощта на електрокардиограми.

Оказва се, че сред доброволците, които са пили енергийни напитки, интервалът на QT - индикатор за сърдечна дейност - е бил с 6-7.7 милисекунди по-дълъг в рамките на четири часа. Според изследователите, твърде дълъг или твърде кратък интервал на QT може да доведе до нарушения на сърдечната дейност и животозастрашаващи аритмии. В допълнение тези пациенти са имали значително повишаване на систоличното и диасистоличното кръвно налягане.

енергийна напитка
Снимка: iStock


"Хората трябва да са наясно с ефектите на енергийните напитки върху телата си, особено ако имат здравословни проблеми. Лекарите трябва да съветват определени групи пациенти, например хора с вроден или придобит синдром на QT или високо кръвно налягане, да ограничат или контролират консумацията на енергийни напитки", подчерта ръководителят на изследването Сахин Шах.

Прочетете още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти