Добър сън = здрава имунна система

Добър сън = здрава имунна система
Снимка: Thinkstock

Учени от Медицинския институт към Вашингтонския университет в Сиатъл изследваха 11 двойки еднояйчни близнаци, за да проучат ефекта от лишаването от сън върху имунните им системи, съобщи ЮПИ.

Кръвни проби за изследването дадоха както еднояйчни близнаци, които недоспиват, така и от онези, които имат нормален сън. Резултатите показаха, че близнаците, които спят по-малко, са с потисната имунна система в сравнение с тази на другите участници.

Изумителен експеримент: как изглежда една жена след 6 и след 8 часа сън

"Установихме, че имунната система функционира най-добре, когато й е осигурен достатъчно сън", заяви ръководителят на изследването Натаниъл Уотсън.

Седем или повече часа сън са препоръчвани за оптимално здраве.

Грешките при сън, които ни пречат повече, отколкото си мислим

Учените проучиха ефекта в дългосрочен план от краткия сън в нормални условия, за разлика от съня в лабораторна среда, и констатираха, че хроничното недоспиване потиска имунния отговор на циркулиращите бели кръвни телца.

"Получените резултати съвпадат с тези от изследвания, които показаха, че когато недоспали хора се ваксинират, е налице по-слаб отговор на антителата, а ако лишени от сън хора са изложени на риновирус, е по-вероятно да се заразят с него", поясни Уотсън.

Трябва ли жените да спят повече от мъжете?

"Това изследване предоставя допълнителни данни за ефекта от съня върху цялостното здраве и по-специално върху имунното здраве", допълни още той.

Резултатите от изследването са публикувани в Sleep.

Защо липсата на сън води до напълняване

Снимка: Thinkstock

По колко часа на ден спят известните?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти