Диета за младост

Диета за младост
Снимка: Thinkstock

Красивата визия не е въпрос единствено на скъпи процедури и кремове, защото правилното меню може да съхрани младостта ни по-дълго.

Връзката между стареенето и храната е фокусът на 14 световен конгрес по естетична медицина в Монако, в който участва и дерматологът д-р Сияна Живкова от Jewel Skin Clinic.

Оказва се, че спазването на диети води до образуването на целулит. Младите девойки, които най-много се подлагат на режими, се сдобиват с портокалова кожа, въпреки че са слаби. Това се дължи именно на грешното хранене.

Един от най-ефективните начини за борба със стареенето е да обърнем специално внимание на менюто си.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. С напредването на възрастта тя става по-суха, по-тънка и пигментните петна стават по-изразени. Има два основни типа на стареене на кожата: вътрешно (което бива индивидуално и генетично) и външно (обусловено от околната среда). Един такъв външен фактор, свързан с ранно стареене е натрупването на продукти на напредналата гликация (AGE).

Гликацията настъпва тогава, когато глюкозата, основният тип захар, който използваме като енергия, се свърже с дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК), протеини или липиди, като по този начин им пречи да функционират нормално.

Тази реакция води до образуването на крайни пордукти на напредналата гликация, които допринасят за възпалението и  ускореното стареене.

Козметичните продукти са крайно безуспешни в справянето с щетите, причинени от това възпаление, тъй като епидермисът се явява бариера. Затова пък дермата се храни от обширна мрежа кръвоносни съдове, която позволява на противовъзпалителните хранителни вещества приемани чрез хранене да навлязат в кръвта и да повлияят на процесите на възпаление или остаряване.

 “Oстрото възпаление от непрекъснатия прием на грешна храна, която не се абсорбира и не се изгаря напълно, води до хронично клетъчно възпаление. Дерматолозите знаят много добре, че хроничното възпаление води до фиброза, а тя е нещото, което създава мастни депа, които са капсулирани. Фиброзната тъкан всъщност е капсулата на мастните депа, която няма разбиране. Там не помагат масажи, не помагат методите, които до сега се използват за справяне с целулита.

Всъщност се оказва, че тези, които правят най-много диети в света- младите девойки, които а много слаби имат много целулит именно заради диетите. Трябва фиброзата да бъде разкъсана, за да се справим с целулита. Тогава съвкупността от много техники като вакум, инфраред, радиочестота и ултразвук се комбинират, за да можем всъщност да преструктурираме една тъкан. Основното е това, че трябва да променим хранителния си режим“, обяснява специалистът.

Интоксикация

Световният конгрес по естетична медицина тази година беше под егидата на американците. Учените посветиха специална сесия на ролята на възпаленията в процеса на стареенето. То всъщност представлява натрупване на вредни изменения, причинени от възпалителни процеси в продължение на години на молекулярно ниво.

Основният им двигател е хранителният режим. Стареенето може да бъде предизвикано и от повишена вътрешна интоксикация от бактерии на тънките черва, които ускоряват възпалителните реакции. Подходящата диета има потенциал, както да намали появата на възпалителни процеси, така и да спомогне за противодействието на вече наличните щети в организма.

Хранене

Храни с висок гликемичен индекс стимулират натрупването на продукти на напреднала гликация в тялото, което допринася не само за процеса на стареене, но също така е и много важен фактор в развитието на хронични заболявания, особено диабет, сърдечносъдови и дори онкологични заболявания. Поради това е важно да се ограничи приемането на въглехидрати и да се подбират храни с нисък гликемичен индекс, например кашу, ябълки, портокали и кафяв ориз.

Основните хранителни вещества, които се борят срещу възпаленията, са омега-3-мастните киселини и полифенолите. Този тип мастни киселини е необходимо да се приемат по 2, 5 грама дневно при физиотерапия и възстановяване. При затлъстяване и диабет дажбата се увеличава до 5 грама дневно, а при лечение на хронична болка трябва да се приемат до 7,5 грама на ден. При борба с неврологични заболявания хората трябва да консумират повече от 10 грама дневно. Полифенолите също са важна част от протвовъзпалителната диетата. В100 грама какаовото масло се съдържат 5 грама от полезните вещества , в червеното вино те са 0, 0 9 на 100 грама, а в спанака са 0,07 грама.

„Основният проблем е, че ако искаме да си ги набавим чрез храната, това означава, че трябва да пием по няколко литра червено вино на ден и да ядем по няколко килограма спанак. Те са изключително полезни, но количеството, което трябва да поемем, за да има лечебен ефект, е огромно“, обяснява д-р Живкова. Освен на какаовото масло и червено вино, трябва да наблягаме и на екстра върджин зехтина, който също е богат на полифеноли. Те са познати от 1995 година и са над 8 хиляди вида. Тяхното действие е антиоксидантно, противовъзпалително, намаляващо клетъчното възпаление и в крайна сметка те се борят срещу стареенето. Активират ензим, който е известен като ензима на живота.

Приемайте 1200 калории на ден

Всяка една позната диета до голяма степен натоварва организма и го интоксикира допълнително. Всички познати хранителни режими имат своите недостатъци. Американците, участници в световния конгрес, препоръчват режим, в които се приема 1200 калории на ден. Ако искаме да съхраним младостта си по-дълго време, трябва да приемаме по 120 грама въглехидрати на ден. Тях можем да си набавим чрез осем малки порции с готвени зеленчуци, които общо не бива да надхвърлят 500 грама.

Хапвайте и две порции пресни плодове, като те не бива да са повече от 200 грама.

Може да си позволите една порция леща или овесена каша по 100 грама.

Фирбрите в менюто ви трябва да бъдат 40 грама, протеините- 90 грама, като те е добре да идват от нискомаслени източници.

Мазнините не бива да бъдат повече от 40 грама. Тях може да си ги набавите чрез две супени лъжици зехтин.

Припомнете си още:

Как да отслабнем с алкалната диета?

Как тялото разбира, че е време да престане да яде

8 реалистични съвета за отслабване

Кисело мляко и канела за отслабване

Най-полезните мазнини, от които отслабваме

Най-полезните въглехидратни храни за отслабване

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти