Депресията всъщност е полезна

Депресията всъщност е полезна
Снимка:

Мария Николова

Ако нямаш проблеми, измисли си!

И така ще имаш неприятни теми, върху които да размишляваш с часове, дни, седмици, месеци... дори години.

И покрай тези мисли започва да се заформя една голяма вероятност да изпаднеш в депресивно състояние. И да започнеш да се самосъжаляваш, да се жалваш за съдбата и късмета си, да виниш всички обстоятелства, хора и случки около теб за несгодите, които в повечето случаи си въобразяваш сама.

Да, думата депресия неминуемо свързваме с негативно значение – чувстваме се безнадеждно и безпомощно в океана от трудности. Тук, разбира се, имаме предвид не острите форми на клинична депресия, за които трябва да се потърси помощта на медицинско лице.

Но истината е, че депресията всъщност може да бъде и полезна и градивна за нашите характери и развитието ни като личности, стига умело да впрегнем тази циклична и отрицателна енергия в нещо добро. (Тук, разбира се, имаме предвид не острите форми на клинична депресия, за които трябва да се потърси помощта на медицинско лице.)

А това със сигурност е възможно и лесно осъществимо.

Ето и кои са няколко от положителните страни на една житейска криза и как тя може да даде началото на нов градивен етап за теб:

Първото хубаво нещо, което може да ти донесе депресията, е да отключи креативното ти мислене. Когато тъгата и унилостта се вмъкнат в ежедневието ти, е нормално да се затвориш в себе си. А когато разсъждаваш наум за света около себе си, хрумват интересни и дори велики идеи, нали? Вглъбеността в проблемите помага, необходимо е само малко насочване към правилната посока от твоя страна.

Депресията може да те направи по-добър човек. Когато преживяваш лична душевна драма, това ще те накара да бъдеш по-състрадателна и към други хора, които се явяват твои сродни души. А осъзнаване на това колко важно е да бъдеш здраво стъпила на земята, вместо да летиш в облаците, никога не е излишно.

По време на житейска криза ставаш по-концентрирана и отдадена на важните за теб неща. Оценяваш здравето си, близките хора, които те подкрепят във всякакви ситуации, семейството, любовта на човека до себе си. Започваш да се наслаждаваш на природата, която те заобикаля, на вкуса на храната, на пътешествията, дори и кратките, на малките симпатични очарования, които поднася живота, на цветовете на цветята и пеперудите... изобщо на всичко, което досега си считала за константа и на което не си обръщала необходимото внимание.

В китайската азбука йероглифът, който символизира думичката "криза", съвпада с този, символизиращ думата "възможност". Така е и с депресията.

Когато усетиш, че състоянието ти пагубно и бързо става именно такова или близките ти са загрижени за теб и ти го споделят угрижени, значи е необходимо да я преодолееш - било то с помощта на специалист, с помощта на приятели или самата себе си.

Когато тялото ни боледува, пием лекарства, а когато душата ни страда - трябва да намерим начин да преоткрием какво ѝ липсва. И да търсим изцелението в нещата, които ни правят щастливи - с цената на всичко.

Защото става въпрос за твоето здраве, за твоя дух.

Прочетете още:

Защо плачат и се усмихват жените?

Дали това е щастието?

Виктория Бекъм: Не съм нещастна, а изтощена

 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти