Дали белият ориз крие риск от диабет

Дали белият ориз крие риск от диабет
Снимка: netinfo

Оказва се, че високата консумация на бял ориз може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2.

Това е установено, след като са били разгледани резултатите от четири проучвания проведени сред 350 000 души в Китай, Япония, Великобритания и Австралия.

Азиатците са най-застрашени от болестта, тъй като консумират бял ориз три-четири пъти в повече, отколкото европейците, например.

Доктор Ки Сън от харвардското училище по обществено здраве предупреждава, че ежедневният прием на бял ориз води до малък, но все пак значим риск от развитие на диабет тип 2.

Причината може да се корени в ефекта, който белият ориз дава върху нивата на кръвната захар – тя се покачва след приема на богати на въглехидрати храни, което води до повишаване на гликемичния индекс.

Кафявият ориз е за предпочитане пред белия. Той ще ви накара да се чувствате сити за по-дълъг период от време и няма да доведе до драстични изменения на гликемичния индекс.

Резултатите от изследванията са публикувани в Британския медицински журнал.

Катрин колинс – главен диетолог в болница "Св. Георги“ в Лондон, заявява, че не трябва да се подценяват резултатите от проучването, но все пак да се има предвид различния начин на живот на хората в Китай и Япония и на тези в Европа.

Според друг специалист – д-р Иън Фрейм директор на изследователския център за диабет във Великобритания, изследванията не са предоставили убедителни и еднозначни резултати, затова той съветва да не бъдат взимани много на сериозно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти