Да се задържим слаби и след диетата

Да се задържим слаби и след диетата
Снимка: Thinkstock

Успели сте да отслабнете, но как да задължите килограмите завинаги?

Хората, следващи диети, често съобщават, че успяват да достигнат мечтаното тегло, но веднага след това започват отново да трупат килограми.

Учените установиха защо се случва това и според тях трикът за перманентното отслабване е да намалим с 300 калориите от ежедневно консумираната храна.

В изследването, представено на Европейския конгрес по затлъстяването по-рано тази година, проф. Майкъл Розенбаум отбелязва, че хората, спазващи диета, трябва да консумират с 22% по-малко калории от хора, които не са подложени на диета, за да запазят теглото си.

Това означава, че човек, който не спазва диета, може да консумира до 1600 калории на ден и да не качва килограми, а човек, който следва диета, и има същото тегло като неспазващия диета, трябва да се придържа към 1300 калории дневно.

"Смята се, че този феномен може да бъде обяснен с ефекта, който диетата има върху мускулите. Мускулите на спазващите диета се нуждаят от по-малко калории, за да извършват същата работа, като тези на хората, които не са били подложени на диета", обяснява диетоложката Линиа Пател, говорител на Британската диабетична асоциация.

С напредването на възрастта картината става още по-мрачна.

"Чистата мускулна маса помага на тялото да гори повече калории, но с остаряването мускулната маса намалява заедно с метаболизма ни. В резултат на това тялото ни се нуждае от по-малко калории, за да поддържаме теглото си", допълва Пател. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти