Да преборим килограмите с повече протеини

Да преборим килограмите с повече протеини
Снимка: Thinkstock

Вместо да броят калориите, хората, които искат да останат стройни, е по-добре да се подложат на богата на протеини диета и да наблягат на рибата, яйцата и месото.

Това съветват учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Заради начина, по който човешкото тяло приоретизира протеините пред въглехидратите и мазнините, хората, следващи диета с ниско съдържание на протеини, е по-вероятно да отдават предпочитание на другите две групи храни, за да достигнат необходимото ниво протеини.

В последните 60 години процентът на протеините в западните диети е намалял и учените предполагат, че това може да е допринесло за повишаването на броя на хората, страдащи от затлъстяване.

"Можем да използваме тази информация, за да управляваме и предотвратяваме затлъстяването, като гарантираме, че диетите, които следваме, имат достатъчно ниво на протеини, за да задоволят нашия апетит", заяви ръководителят на изследването проф. Дейвид Робенхаймер от университета в Сидни.

Той обаче предупреждава, че тези диети могат да причинят здравословни проблеми, тъй като е по-важно да се постигне правилен хранителен баланс.

Освен че са източник на енергия, протеините са важни за здравия растеж и възстановяване на тъканите като мускулите, включително сърцето, вътрешните органи и кожата.

Проф. Робенхаймер и екипът му изследвали павиани и открили, че макар да приемат различни комбинации от храна всеки ден, те постигат последователен баланс, където 20% от необходимата им енергия идва от протеини

Други изследвания установили, че орангутаните също следват балансирана диета. Но когато сезонната наличност на някои храни ги лишила от балансирана диета, те приоретизирали набавянето на правилното количество протеини, дори когато това означавало да приемат твърде много или твърде малко мазнини и въглехидрати.

Учените стигнали до извода, че измерването на питателността на храната чрез калориите ѝ е твърде опростенческо и че е по-важно постигането на правилния хранителен баланс от протеини, въглехидрати и мазнини

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти