Да преборим алергиите

Да преборим алергиите
Снимка: Thinkstock

От 2005 г., по инициатива на Световната организация за борба с алергиите, на 8 юли отбелязваме Световния ден за борба с алергиите.

Тази година откриването на Седмицата за борба с алергиите ще се проведе от 11.00 часа в информационната шатра, която ще бъде разположена на голямата поляна на входа на Южния парк, от страната на бул. "Гоце Делчев".

Световната организация за борба с алергиите е провокирана от тревожните данни на СЗО, че страдащите от различни форми на алергии в световен мащаб са между 20% и 40% и мрачната прогноза, че до 2050 година 50% от населението на земята ще бъде засегнато най-малко от една алергична болест.

Само за последните 20-25 години хората с различни алергии, бронхиална астма, атопичен дерматит и алергичен ринит са се увеличили 3 пъти. Увеличението се дължи до голяма степен на факторите на околната среда – драстичното замърсяване и факта, че хората са в контакт с многобройни изкуствено създадени субстанции, несъществували допреди 20 години. Алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти.

Данните сочат, че не само се е увеличила честотата на алергичните заболявания, но и значително се е разширила възрастовата граница на пациентите. Свръхчувствителност може да се появи както в ранно детство, така и в по-напреднала възраст.

По данни на Българското дружество по алергология общо от алергичен ринит в България боледуват около 20-25%, от бронхиална астма – 8-9% от населението, като честотата е значително по-висока при децата.

При сумиране на процентите с останалите алергии, резултатът достига до 35% от цялото население, което е всеки трети човек. Според световните изследвания, в близките 20-25 години половината от населението, включително и у нас, ще бъде болно от алергии. Доказано е, че ако се лекува алергичният ринит, честотата на развитие на бронхиалната астма е много ниска, докато ако не се лекува – около 40% от тези болни развиват астма.

УМБАЛ "Александровска" разполага с единствената в страната Клиника по клинична алергология, в която се извършват уникални по своята специфичност дейности. Клиниката се оглавява от националния консултант по алергология проф. дмн Васил Димитров, който е и председател на Българското дружество по алергология.

По повод тревожните данни и по повод предстоящия Световен ден за борба с алергиите, УМБАЛ "Александровска" в партньорство с Българското дружество по алергология, Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергии и ХОББ и Столична община, организира едноседмична информационна кампания на открито за гражданите на София.

Кампанията е част от мероприятията, посветени на 135-годишнина от създаването на болницата и цели да повиши общественото внимание към алергиите и усложненията, до които водят, да популяризира широко съвременните методи за профилактика, диагностика и лечението им, а също и да насърчи здравословния начин на живот, който е един от факторите за превенция.

На информационен пункт в Южния парк до 11 юли от 10.00 до 14.00 часа, специалисти от Клиниката по алергология на болницата ще консултират и анкетират безплатно гражданите и техните деца, ще изследват капацитета на белодробното и на носното дишане (измерване на дихателни обеми) на желаещите с портативен електронен спирограф и други устройства, и ще демонстрират изследване с кожно-алергични проби.

През Седмицата за борба с алергиите, в Клиниката по алергология на УМБАЛ "Александровска" ще се провеждат и обучения за пациенти на тема "Популярно за астмата", всеки работен ден, от 14.00 до 16.00 часа. Проф. Васил Димитров и доц. Мария Стаевска ще бъдат на разположение на медийните екипи на 8 юли - Световния ден за борба с алергиите, в Южния парк.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти