Да поправим щетите след празниците

Да поправим щетите след празниците
Снимка: Thinkstock

Дълги часове пред отрупаните маси, алкохол, цигари, недостиг на сън... Прегрешенията ни по празниците са многобройни, но началото на новата година е чудесен момент да започнем „на чисто”. Кои са естествените начини за детоксикация на организма?

Всяка клетка в човешкото тяло има способността да се детоксикира. Отпадъците от метаболитните процеси и натрупани токсини от храни и замърсената околната среда се разграждат, за да бъдат изчистени от тялото. След като тези излишни и вредни за организма вещества са неутрализирани, те се изхвърлят от клетката и се отстраняват благодарение на:

Лимфната система – тя функционира чрез голяма мрежа, свързваща много различни органи и тъкани. Чрез нея през тялото се пренасят рециклирана кръвна плазма, отпадъци от клетките и т.н., за да се включат в кръвоносната система. Оттук започва работата на бъбреците.

Бъбреците – те притежават много чувствителна система за филтриране и отделяне на отпадъци. Пет минути са достатъчни на цялата кръв в човешкото тяло да мине през тях, а разградените в кръвта отпадъци се отстраняват и се изпращат до пикочния мехур за отделяне.

Здравият черен дроб обаче е ключът към детоксикацията на организма. Черният дроб също филтрира кръвта. За разлика от бъбреците, този важен орган се занимава предимно със субстанции, попаднали в него чрез храносмилателния тракт (което обяснява защо алкохолът толкова много му вреди). Вредните вещества биват неутрализирани и отстранени от тялото чрез процеси на окисляване, за да станат разтворими и да бъдат изхвърлени чрез урината. Други отпадъчни вещества се отделят чрез жлъчната течност и изпражненията.

Когато нарушаваме естествения си ритъм на активност-сън-почивка и се храним безразборно, тялото ни не може да се възстанови, да се зареди с нови сили. Системата за детоксикация на организма е претоварена и затрудена. Натрупват се токсини и отпадъчни продукти. Нарушени са и процесите на регенерация и на обмяна на веществата. Как да помогнете на тялото си да се детоксикира?

Детокс без стрес
Не е нужно да правите някакви радикални промени, достатъчно е да спазвате някои съвети за разумно хранене и здравословен начин на живот:

Пийте повече вода – така помагате на функционирането на бъбреците си, извеждате токсините както от клетките, така и от извънклетъчното пространство. Пийте също много чай за пречистването на лимфата – полезни са билковите чайове, а зеленият помага за пречистване и извеждане вън от тялото на задържаните течности.

Не е нужно да прекалявате и да минавате на строга диета – тялото ви се нуждае от хранителните вещества, за да може органите за детокс да функционират правилно. Изключете алкохола, цигарите, кафето, месото, наситените мазнини и преработените храни. За да прочистите черния дроб и да подпомогнете работата му, включете в менюто си много храни, съдържащи горчиви вещества - рукола, цикория, зеленолистни зеленчуци, червено цвекло, ряпа, зеле, карфиол и др.

За връщане на алкално-киселинното равновесие – „празничният” режим на хранене и почивка води до свръхкиселинност на организма. Регулирайте това чрез адекватно хранене със сурови/алкални храни – с много свежи плодове и зеленчуци, семена и кълнове, сурови ядки, пълнозърнести храни, богати на баластни вещества. Този режим е ефективен за детоксикация на дебелото черво, черния дроб и др. Връщането на алкално-киселинното равновесие помага на естествените възможности на тялото да се самолекува.

Детокс програма с минерални соли – при натоварване на черния дроб поради прекаляване с алкохол, задържане на течности, отоци, прекомерна употреба на неподходящи храни много ефективно действа следната комбинация Шуслерови соли: №9 натриев фосфат, №6 калиев сулфат и №10 натриев сулфат. Изчистват междуклетъчното пространство, стимулират регенерирането на клетките и разграждането на мазнините. Приемът е по 3 таблетки от всяка сол, сутрин - №10, на обяд - №6, и вечер - №9.

Шуслерова сол №10 натриев сулфат е особено важна – позната е като минералната сол на отделителните процеси. Помага за изхвърлянето на всичко, което е вредно или излишно за организма: излишното количество вода, отпадъчни вещества (при запек) и токсини (например след прием на медикаменти или натрупване на токсични вещества от околната среда). С нейна помощ се подобрява и разнасянето на отоците в тялото. От голямо значение е за поддържането на функцията на органите на отделителната система - черен дроб, жлъчка, бъбреци, пикочен мехур и дебело черво.

При дефицит на натриев сулфат се установяват нарушения в работата на черния дроб, жлъчката и панкреаса. Появяват се оплаквания от запек и газове, сърбеж, херпеси, кожни отоци, торбички под очите. Зачестяват настинките с отделяне на жълто-зелени секрети. Характерни заболявания са и тези на пикочния мехур и бъбреците, акне, невродермит, псориазис, ревматизъм, подагра. Може да има наличие на оточни лимфни възли.

Комбинацията за детокс със сол №10 може да бъде чудесно средство и за елиминиране на токсините след медикаментозно лечение. Приемът на антибиотици и други тежки химически медикаменти натоварва токсично организма. Затова можете да използвате следната комбинация за детоксикираща терапия: Шуслерова сол №6 калиев сулфат, сол №8 натриев хлорид, сол №9 натриев фосфат и сол №10 натриев сулфат – по 5 таблетки от всяка сол, минимум за 10 дни като „опашка” след всяко боледуване и продължителен прием на медикаменти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти