Да подсилим черния дроб

"Марш навън" на токсините от тялото ни
Снимка: Thinkstock

Черният дроб произвежда около 4000 ензимa, но само половината от тях са изучени, пише здраве.bg. Този 1,5-килограмов орган е своеобразна пречиствателна станция за кръвта, тъй като постоянно я филтрира от токсините. Жлъчката, произвеждана от черния дроб, наистина премахва различни потенциално опасни химикали и метали. Храносмилателните процеси и метаболизмът също се регулират от него.

Поради прекомерното насищане с ензими черният дроб може да започне да функционира неправилно или неефективно, което от своя страна да доведе до проблеми със сърцето, кръвоносната система, кожата и други органи. Затова е важно да поддържаме черния си дроб в изрядно здраве, за да избегнем подобни сериозни патологични ситуации.

Заради пречистващата си функция черният дроб понякога се претоварва с токсини, особено ако сме безотговорни към диетата или към начина си на живот. Проблемите започват да се проявяват чрез симптоми от типа на храносмилателни затруднения, напълняване, кожни заболявания като екзема и псориазис, дисфункция на щитовидната жлеза, раздразнение на червата или запек, както и нетолерантност към мазни и пикантни храни.

Смущенията с функциите на черния дроб могат да се проявят, ако консумираме твърде много токсини и храни, които не са лесно смилаеми. Прекаляването с алкохола и диетата с много мазнини, въглехидрати, сурови храни и химикали неизбежно води до увреждане на черния дроб и дори цироза.

Всъщност е много лесно да се радваме на добро благосъстояние, ако имаме здрав черен дроб, а това може да се постигне и без помощта на лекарства.

На първо място е необходимо да понамалим вредните навици като прекомерното количество алкохол и да се придържаме към балансирано хранене, повече упражнения, достатъчно време за почивка и сън. Ако изберем диета, богата на фибри, тя ще регулира движението на червата и ще стимулира цялостната работа на черния дроб, елиминирайки токсините.

Преяждането също излага на стрес черния дроб. Ако имаме чести пристъпи на глад, по-надеждно би било да ги залъгваме с плодове или салати вместо с чипс и шоколад. Добре е да хапваме повече органични и по-малко сурови и преработени храни.

Контролът върху приетото количество захар също е от голямо значение, както и добавянето на богати на протеини храни към всекидневното меню .

Препоръчително е да пием и много вода или други течности - например пресни плодови и зеленчукови сокове. Водата помага на черния дроб да се прочиства по естествен начин, като отстранява токсините от тялото и го поддържа добре хидратирано. Билките розмарин, артишок и магарешки бодил са много ефективни в регулирането на чернодробните функции и производството на жлъчка.

Сауната също помага за освобождаването на тялото от токсините, но трябва да е съпроводена от прием на достатъчно течности – за да се възстанови водният баланс в организма.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти