Да избегнем трупането на килограми по Коледа

Да избегнем трупането на килограми по Коледа
Снимка: netinfo

Коледа, Нова Година и многобройните именни дни през декември са поводи за обилни празнични обеди и вечери. Много често през януари кантарът ни показва от три до пет килограма повече.

За да намалим празничните последствия върху теглото и да запазим форма, е достатъчно да следваме няколко съвета.

Почитайте традицията
На Бъдни вечер спазете обичая и пригответе постни ястия. Блюда като постни зелеви и лозови сърми, боб, салати от пресни зеленчуци, туршии, погача, тиквеник, жито, пресни плодове, са здравословни и не предполагат прекаляване с мазнини.

Постарайте се да избягвате печените ядки, тъй катосъдържат много мазнини, и сухите плодове, защото с тях е възмножно да приемете прекалено много захар.

Повече салатки
За празничния обяд на Коледа направете салати за предястия. В тях може да сложите риба и/или морски дарове. Те са полезни, ефектни и не особено богати на калории. Внимавайте с дресингите, нека те не бъдат на базата на майонеза или сметана, а по-скоро балсамико и зехтин, кисело мляко и соев сос.

Без тежки ястия
Като основно поднесете ястие от птица или постно свинско/телешко филе. Не пълнете птицата, тъй като каквато и плънка да изберете, тя винаги е с много мазнини. Изпечете месото на фурна, като поливате периодично със соса, който се образува в тавата, за да не изсъхне прекалено. Не добавяйте сметана или масло към филето. Направете го по-скоро в тенджера със зеленчуци или дори плодове - портокал, праскови или ананас. В тенджера филето губи по-малко от обема си

Гарнитура на пара
Като допълнително поднесете картофи на пара и задължително добавете зеленчуци. Те дават възможност да се допълни чинията с възможно най-малко калории. Освен това зеленчуците допринасят за празничното настроение с цветовете, формите и ароматите си. 

Вкусни десерти
За десерт направете плодова салата от многоцветни плодове - портокал, киви, червена ябълка, банан и тн, с малко мед или захар и лъжица плодов алкохол, евентуално с топка ванилов сладолед и ефектна бисквита. Добри комбинации за плодов десерт на базата на един плод са портокал с канела, печена ябълка с ванилия и мед, и малко по-екзотичните ягоди с прясна мента.

Опитайте се да избегнете торти, сиропирани и шоколадови сладкиши и други тежки десерти. Ограничете се до една чаша вино с всяко ястие, т.е. общо три до четири. 

Старайте се да не ви се събират две празнични хранения на ден - обяд и вечеря. След обилно хранене, можете да компенсирате с вечеря на базата на зеленчукова супа, кисело мляко и пресен плод.

Пийте много вода, докато сте на маса. Това позволява да се намали количеството поет алкохол. Разбира се, сладките и газирани напитки са напълно непрепоръчителни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти