Чупенето на таблетки може да е опасно

Чупенето на таблетки може да е опасно
Снимка: Thinkstock

Често срещаната практика да се чупят на две таблетките може да се окаже опасно или най-малкото да попречи на ефективната терапия, твърдят експерти от Факултета по фармацевтични науки в университета в Гент, Белгия. Данните, изнесени от тях, сочат, че близо 1/3 от счупените фрагменти се отклоняват от препоръчителните дози с над 15%.

Изследването подчертава, че практиката да се чупят таблетките може да има сериозни клинични последствия при лекарствата, при които границата между терапевтичната и отровната доза е минимална, пише "Здраве.bg".

Резултатите от опитите показват, че 31% от парчетата от таблетките имали отклонение от теоретичното си тегло с повече от 15%, а 14% от парчетата се отклонявали с над 25%. Дори и най-прецизният метод за разчупване показал отклонение от 8 до 21%.

Разчупването на таблетките е широко разпространено в различни здравни сектори, но както сочат резултатите само четвърт от лекарствата се разполовяват точно. Счупените половинки обикновено са неравни, а често значително количество от тях се губи по време на разполовяването.

Използваните при пробата лекарства били за различни заболявания, включително Паркинсон, тромбоза, артрит и сърдечна недостатъчност, а използваните уреди за разчупване били кухненски нож, ножица и специално приспособление за разполовяване на таблетки. След разчупването, всяко парче било претеглено, за да се установи какво е отклонението от теоретичното тегло.

Ключовите резултати сочат, че:

* Използването на приспособление за чупене на таблетките е най-прецизният метод. Той показал отклонение от 15 до 25% в 13% от случаите, но в сравнение с отклонението при използване на ножици (в 22% от случаите) и на нож (в 17% от случаите), методът остава най-точен.

* Приспособлението за чупене на таблетки предизвиквало отклонение над 25% само в 8% от случаите в сравнение с 19% от случаите при използване на ножици и 17% при използване на нож.

* Някои лекарства се разполовявали прецизно и по-лесно от други. При най-лесните за счупване значимо отклонение от теоретичното тегло имало само при 2% от случаите, а най-трудните за чупене таблетки се отклонявали от нормата в 19% от случаите.

Въз основа на резултатите специалистите препоръчват използването на приспособление за разполовяване на таблетки, когато няма как да бъде избегнато самото разчупване. Но крайната препоръка на белгийските специалисти е производителите на лекарства да предоставят по-голямо разнообразие от таблетки в различни дози или в течен вид, за да може постепенно чупенето им да стане ненужно.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти