Чудодейните свойства на гъбата чага

Чудодейните свойства на гъбата чага
Снимка: netinfo

Гъбата чага най-често расте по брезите, затова се нарича още черна брезова гъба. Рядко се среща по други видове дървета - елша, бук, бряст, клен. Спорите на тази гъба се развиват, когато попаднат в повредена област на кората. Нарастват в неправилна форма, като достигат 5-40 см в диаметър и дебелина 10-15 см. Повърхността на натрупване е черна, покрита с многобройни пукнатини. От вътрешната страна чага е тъмнокафява, близо до дървото става с червеникаво-кафяв цвят.

Гъбата чага (Inonotus obliquus) е малко позната у нас, но в Сибир и Азия от незапомнени времена се пие чай от чага. Оказва се, че това е много достъпна гъба, която расте изключително върху брези във високите части на нашите планини. Тя се различава от повечето дървесни гъби с това, че е твърда, почти колкото дървото-приемник, върху което паразитира.

Чагата е традиционно използвана в медицината на Русия и в по-ново време ѝ се приписват най-разнообразни лечебни свойства. Научни изследвания на екстракт от Inonotus obliquus са провеждани от 60-те години на 20 век насам - във Финландия, Русия, Япония, САЩ, Корея и Китай -  и те до голяма степен са потвърдили нейните терапевтични свойства.

Веществата, отговорни за лечебните свойства на чагата са бетулинът и бета-D-глюканите (вид полизахариди), които подсилват имунната система и стимулират борбата с раковите клетки.

Състав
Гъбата чага е богата на магнезий, калий, желязо, манган, мед.

Приложение
Гъбата е ценена заради нейното противораково и имуномодулиращо действие. Освен това чагата подобрява метаболизма в тъканите на мозъка, понижава нивата на кръвната захар, стабилизира кръвното налягане, нормализира сърдечния ритъм, регулира дейността на стомашно-чревния тракт, както и някои смущения в храносмилането. Също така чагата облекчава отоците при бременни жени и понижава стреса и оптимизира работата на нервната система.

* Екстракт от гъба чага под формата на капсули можете да откриете в различни биомагазини и аптеки.

* При туморни процеси на стомашно-чревния тракт се използва следната рецепта, която ще облекчи болките и гаденето:
За приготвяне на настойката гъбата се измива, накисва се в гореща вода, така че тялото ѝ да бъде покрито с вода и престоява 4-5 часа. Размекнатата гъба се раздробява на ренде и се залива с вода, затоплена до 50С в съотношение 1:5, като се използва и водата от накисването. След още 48 часа накисване утайката се прецежда и получената настойка се долива с вода до първоначалния обем. Съхранява се 4 дни, пие се по 3 чаши на денонощие на малки глътки половин час преди ядене (доза за възрастни).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти