Човешката еволюция

Няма връщане назад
Снимка: Thinkstock

Човешката еволюция през последните няколко хилядолетия върви със скорост, която е многократно по-висока от първия й период на развитие, твърдят американски учени, цитирани от здраве.bg.

"Хората днес са доста по-различни генетично от своите прадеди преди 5000 години, отколкото пък те са били в сравнение с неандерталците, изчезнали преди 30 000 години", смята професор Джон Хоукс от университета в Уисконсин.

Според експертите наблюдаваните промени в генетичния код са в много различни посоки. Сред най-значимите са измененията в хранителните навици, продиктувани от развитието на селското стопанство, или устойчивостта на съвременния хомо сапиенс спрямо заболявания, които само преди 3000-4000 години биха предизвикали пандемии и масова смъртност.

Така например африканското население вече притежава гени, които го правят далеч по-резистентно към маларията, а жителите на Европа имат ген, позволяващ им по-добре от всички останали хора по света да усвояват веществата в млякото.

Едно от обясненията на изследователите е промяната в скоростта на еволюцията и неимоверното нарастване в броя на населението – от няколко милиона до 7 милиарда само за 10 000 години, които са нищожен период в развитието на човешкия вид. В същото време човешката раса вече населява места, които никога преди дори не е посещавала, т.е. организмът (генът) се пригажда към непознати за него условия.

Според професор Хоукс не трябва да се смята за случаен факта, че акселерацията в еволюцията през последните 10 000 години съвпада с бума в селското стопанство. За този период генетичните промени у човека са се ускорили най-малко 100 пъти. Промените са в около 7% от човешкия геном и поне с 1% той вече е напълно различен от началния в зората на човечеството.

Учените констатират и все по-големи различия между гените на хора от отделните части на света.

"Ние, хората, сме измислили термина раса в един етап от развитието, когато сме били генетично много по-близки. Всъщност, ако расите се приемат за правилен от научна гледна точка термин, ние все повече имаме основание да говорим за тях. А разселването на човека от африканския континент е започнало само преди около 40 000 години. Сблъскваме се с нещо, което няма аналог в генетиката – човекът се развива с невиждани темпове, но това, което буди притеснения, е в каква точно посока", завършват своята публикация авторите на изследването.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти