Чесън за здраве

Чесън за здраве
Снимка: netinfo

Когато в магазинa се появи пресният чесън, може да сте сигурни, че пролетта е дошла.
Сезонът на този зеленчук е кратък – само няколко седмици, затова възползвайте се от него максимално!

Хубавото на пресния чесън е, че запазва в себе си всички полезни и незаменими свойства на стария. Той оказва неоценима помощ за повишаване на имунитета на организма, тъй като съдържа високи нива на алицин. Именно това съеднинение от групата на алкените е отговорно за специфичната миризма на чесъна, но пък е мощен антиоксидант. Чесънът е естествен антибиотик, който ще ви помогне в превенцията на настинки и грипозни състояния.

Ако имате ниски нива на желязо в организма, отново пресният чесън е вашият верен съюзник.
Свежият и малко миризлив зеленчук е богат още на полисулфиди, които помагат срещу сърдечни заболявания. И ако това не е достатъчно, чесънът е богат на мангал и минерал, които се свързват с така наречения "добър“ холестерол. Когато мангановите нива в организма са високи, това помага и за по-високото съдържание на "добър“ холестерол.

Има всевъзможни начини да консумирате пресен чесън като най-препоръчителният начин е да не минава термична обработка, за да се запазят всичките му полезни свойства.

Може да го нарежете много на ситно и да го прибавите към дресинга за салатата. Ако решите да го сготвите, може да сложите цялата глава на пресния чесън в пиле, заедно с няколко лимонени резенчета. Резултатът ще е много вкусен и ароматен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти