Царят на бобовите растения: адзуки

Царят на бобовите растения: адзуки
Снимка: Thinkstock

Адзуки е сред непознатите у нас бобови култури. Въпреки че се предлага на определени места, най-вече сред гурме кухнята, малцина са опитвали вкуса на тези червени и дребни бобчета, идващи от Изтока.

Отличителният белег на този сорт е специфичната бяла чертичка от едната страна.

Бобът адзуки е предпочитан по две причини. На първо място е лесното и бързо увиране. В тенджера под налягане е готов за пет минути, а дори на такъв от няколкогодишна реколта са нужни максимум десет.

От друга страна малките зрънца и мекият им вкус го прави подходящ както за солени ястия, така и за сладки.

Често бобът адзуки се нарича царят на бобовите растения. Това се обуславя както от вкусовите и хранителни качества, така и от уникалния червен цвят, който е показател на властта.

Както в България традиционен е Смилянският боб, така в Япония бобът адзуки се смята за основен сорт. Там той е основна суровина за приготвянето на сладкиши. Най-често се намачква паста и се прибавя към десерти, сладкиши и сладолед. Освен това се предлага и под формата на брашно.

В Европейските държави бобът адзуки традиционно се приготвя на супа, яхния и в различни солени плънки. Има и ресторанти, които предлагат и смели сладки вариации в класически за континента десерти, като кремове и пълнежи.

Адзуки е предпочитана съставка в почти всички видове студени салати. Може да се намери още в рецепти за фрапета, бонбони, палачинки, торти, сосове за месо и какво ли още не.

Снимка: Thinkstock

Най-интересното му приложение е в шейвайс. Това представлява сладолед, приготвен чрез леко остъргване на ледено блокче.

Бобът адзуки има едно основно предимство пред останалите сортове боб. Той е най-лесно смилаемият от организма сорт. Поради това е достъпна алтернатива на образуващите повече газове бобчета. Освен това в него не се съдържа глутен, към когото много хора имат непоносимост.

Снимка: Thinkstock

А калориите му – те почти не съществуват. Съдържание на мазнини е минимално, компенсирано от богато количество белтъчини. В една малка купичка от него има едва 100 калории и 1 г мазнини. Не съдържа холестерол или натрий.

Съставките на бобът адзуки са необходими на всяко живо същество. В него има магнезий, калий, желязо, мед, манган, витамини В1, В3, ниацин, фолиева киселина и др.

Освен за храна, той се използва и от традиционната китайска медицина. С него се подобряват репродуктивните функции, работата на бъбреците и на отделителната система.

Снимка: Thinkstock

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Последвай ни и в Инстаграм ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти