Всяка домакиня знае как да направи традиционната пита за Бъдни вечер, но ето още едно предложение.
Необходими продукти:
Още от Здравословно
-
Здрав сън в здраво тяло: 7 неща за по-добър тонус, които трябва да правиш преди лягане
-
Чудните ползи на зеления чай матча, които не бива да подминаваш
-
10 натурални начина за избелване на зъбите в домашни условия
-
Какво трябва да знаем за Е-тата? Кои хранителни добавки на етикетите правят храната вредна и защо
1 кг брашно
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка сода
1 супена лъжица оцет или 3 супени лъжици кисело мляко
хладка вода, колкото поема
Киселото мляко е извън традицията за постни ястия на Бъдни вечер, но с него се постига по-добър резултат.
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се поставят изброените продукти. Сипва се по малко вода и се замесва тесто. Меси се хубаво, докато стане гладко (сега е моментът да сложите късмета в питата). Не трябва да втасва.
Откъсва се малко парче за украса, а останалото се оформя на питка. Поставя се в намаслена тавичка. Украсява се и се намазва с олио. Надупчва се с вилица, за да не се спука при печенето. Пече се в предварително загрята фурна.
След изваждането от фурната се напръсква със студена вода и се завива с кърпа, за да омекне.
Вижте още рецепти в нашия раздел Вкусно >>>

