Бъдете честни, за да сте здрави

Бъдете честни, за да сте здрави
Снимка: Thinkstock

Малките лъжи може да изглеждат безобидни, но спестяването на истината всъщност вреди на физическото и умственото здраве, установиха учените.

Хората, които съзнателно се стремят да казват по-малко лъжи, е малко вероятно да се чувстват напрегнати или тъжни и също така страдат от възпалено гърло и главоболие.

Искрените хора имат и по-добри връзки и по-гладки социални взаимоотношения като цяло от лъжците, показва изследването на учени от университета Нотр Дам.

Те наблюдавали 110 души на възраст от 18 до 71 години в продължение на 10 седмици. Докато половината от участниците получили указание да спрат да говорят лъжи, както малки, така и големи по време на изследването, останалите не получили инструкции дали да лъжат или не.

И двете групи участници посещавали лабораторията веднъж седмично, за да преминат през изследвания на здравето и връзката си и да се подложат на полиграфски тест, оценяващ броя на малките и големи лъжи, които са казали.

Авторката на изследването проф. Анита Кели заяви, че участниците казвали средно по 11 лъжи на седмица.

Резултатите показали, че когато участниците от групата на честните казвали три неистини по-малко, отколкото в предишни седмици, оплакванията им от психическото им здраве намалели четири пъти, а проблемите с физическото здраве били три пъти по-малко.

Когато участниците в двете групи лъжели по-малко за една седмица, те съобщавали, че физическото и умственото им здраве значително се подобрявало през този период. Някои от участниците също така осъзнали, че могат да казват истината за ежедневните си постижения вместо да преувеличават, а други заявили, че престанали да си измислят фалшиви извинения заради това че са закъснели или не са изпълнили определена задача.

Изследването показало още, че някои участници се научили да избягват лъжите като отговаряли на смущаващи въпроси с въпрос, за да разсеят насрещната страна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти