Биовино

Биовино
Снимка: netinfo

Дали виното е полезна напитка е въпрос с еднозначен и положителен отговор, но има ли по-чисти, по-натурални и по-полезни вина от останалите? Тук вече отговаряме уклончиво...

Виното като част от здравословния начин на живот не е нова тема. Всъщност, почти всички диетолози вече допускат консумацията на вино (обикновено бяло) в препоръчителните режими на хранене. Стига да е ограничено, да е сухо, до една-две чаши на седмица. Добре де, на ден. Наистина, ако нямате специфични здравословни проблеми чаша бяло сухо вино с добро качество всеки ден не би се отразила зле на нито една диета.

И сега е времето да направя две допълнителни уточнения. Първото е, че виното навлезе в съвременната диететика сравнително отскоро, тоест то все така е отричано от много специалисти, а второто – думата диета в нашия случай не означава крути мерки за отслабване и ограничаване на хранителни групи, а просто режим на балансирано хранене. Всеки се стреми към това, нали? Ние обаче ще разгледаме виното в съвсем друг аспект.

Твърди се, че за производството на вина от по-ниските рафтове в магазините се използват редица допълнителни субстанции, които са всичко друго, но не и “чисти, от природата”. И това не е съвсем вярно. Защо ли? Защото противно на разпространеното мнение "купеното е фалшиво", все пак да правиш вино с комерсиална цел означава да си регистриран по съответните закони. Тези закони имат своите строги правила, които (например в България) се наричат "разрешени енологични практики".

Тези правила гарантират, че виното (не само домашното) е направено от ферментацията на 100% гроздов сок, че не може да съдържа повече от горе-долу 15% алкохол (при сухите вина) и че може да съдържа сулфити. Ето, хванахме ги – сулфитите не са ли химия? Така e, това е добавка, която се слага в промишленото производство на вино, но тя (и не само тя) е съобразена с човешкото здраве. Сигурно повечето хора не знаят, но сулфити има в почти всяко вино и те, най-общо казано, са негов консервант и защитник от кислорода.

Факт е, че в съвременния силно алергогенен свят доста хора реагират дори на минимални дози от него и това принуди една част от сериозните производители (първо в Америка и Австралия, а вече – все по-масово) да пишат изрично на етикета си, че виното съдържа, или съответно – НЕ съдържа, сулфити. Хубава практика. Това обаче още не означава, че виното е био, органик, екологично чисто и т.н.

Така стигаме до началото: биовино – що е то и има ли почва у нас? Все още в България, а и допреди месеци и в Европа, биовино няма. Такава е думата на закона. След приемането през март от ЕС на регламент за биологичното производство на вино, то вероятно скоро ще се появи и у нас. Засега се радваме на родно вино от биологично произведено грозде. Биологичното производство има свои строги правила (различни от домашното производство, което, макар да гарантира натуралната гроздова суровина, далеч не гарантира хигиената в избата).

Ако един винар спазва стриктно въпросните правила, той може да получи сертификат и тогава да нарече продукта си био. Това изисква много и сложни неща, но най-общо казано принципът е - забранява се използването на включени в отделен списък торове, хербициди, пестициди и фунгициди. Накратко, за да получите биологично чисто вино ви трябва биогрозде, специфични за биопроизводството енологични практики  и сериозна хигиена в избата.

За да бъде гроздето био, то трябва минимум три, а понякога пет, години да не е третирано с въпросните забранени субстанции, но през цялото време това се следи. И ако проверяващите инспектори се уверят, че правилата са спазени на лозята и в избата, те издават сертификата. Чудесно нали, но на каква цена?

Добрата новина е, че вече има доста български вина от биогрозде, които лесно ще минат в бъдещата категория биовино. А още по-добрата новина е, че те са много добри, даже с отлични качества, и се продават на доста прилични цени.

И, да, тези цени определено не са под 6-7 лева, но за успокоение ще допълня, че и рядко са над 20. И понеже от маркетингова гледна точка всички вървят в тази посока, едва ли някой сертифициран биопроизводител ще пропусне да го спомене на етикета. Достатъчно е да се вгледате по-внимателно, за да намерите своето биовино!

Юлия Костадинова от DiVino.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти