Балансирай емоциите, за да се радваш на хормонален баланс

жена
Снимка: Istock

През тази необичайна година у много хора се отключиха екзистенциални страхове: за здравето, живота, как да продължат напред в този различен свят – с нови правила, наложени от коронавируса...

При жените промените, които настъпиха, бяха още по-драстични. Няма детски градини, няма училище - изведнъж животът им се преобърна и се претовари с домакинство, семейство, работа, притеснения за родители и близки...

Как една жена да запази вътрешната си устойчивост и да остане позитивна в тази ситуация? Как да не се безпокои прекалено, да не отключва чувство на вина и най-вече да не се разболее? Тези въпроси коментира графиня Ангелика Волфскийл, един от най-популярните натуропати и Шуслерови терапевти в Германия. Тя взе участие в онлайн семинар по темата „Хормоналният баланс – ключът към женското здраве”, и сподели своя над 30-годишен опит като терапевт.

Емоциите са водещо начало в света на жената

Те могат да я поведат по пътя към здравето, но когато са с отрицателен заряд, може да рефлектират изключително негативно върху него. Разбира се, заедно с емоциите много важни за хормоналния баланс са и нещата, които правим в нашето ежедневие – как се храним, достатъчно ли се движим, осигуряваме ли си спокоен сън, как реагираме на стрес.

Ето част от съветите на немския натуропат какво е най-важното в това специфично време, за да запазим хормоналното равновесие и женското здраве.

Нуждаем се от пълноценно хранене, от движение, сън, радост от живота. И една от най-важните радости е емоцията, с която приготвяме храната си всеки ден.

Правилното хранене е основа за хормоналното равновесие

За да може тялото ни да произведе нормални хормони на щитовидната жлеза, нормални количества естрогени и др. е необходимо на първо място адекватно хранене.

- Ангелика Волфскийл препоръчва 3 хранения за деня, задължително топла закуска, по възможност обядът също да е топъл. Да се избягва консумация на сурови плодове и зеленчуци след 14 ч. И вечерята да е най-лекото ястие за деня.

- Регионалните храни и традиционната българска кухня са изключително важни за нас, тъй като организмът ни генетично във вековете е адаптиран към този начин на хранене. Когато се придържаме към него, ние поддържаме баланса в микрофлората си, а нейната правилна функция е основа за нормалното хормонално равновесие.

- Добре е да бъдем внимателни към произхода на храната, която слагаме на трапезата си. Чрез храната от животински произход, например, може да приемем голямо количество външни хормони, антибиотици, кортизон и др., което да доведе до нарушение на хормоналното равновесие. В готовите храни днес също така често се слагат набухватели (особено в продуктите, съдържащи брашно), които имат специфично естрогеноподобно действие. Затова те блокират взаимодействието между хормоналните жлези, увреждат тяхното равновесие, изчерпват ги.

- Един модерен и в същото време прост и лесен начин за поддържане на здравословен хранителен режим са интервалните пости (познати още като интервално гладуване). Този режим може да се превърне в начин на живот, като се храним само в определени времеви рамки. Ангелика Волфскийл препоръчва да го спазваме веднъж седмично, например в понеделник, тъй като се счита, че този ден е под влиянието на Луната, а тя е свързана с женската енергия. Най-често срещаният режим е 16/8 – 2 хранения само в рамките на осем часа (напр. от 12 до 20 ч.) Това дава много добри резултати.

графиня Ангелика Волфскийл
Снимка: Немски хомеопатичен съюз

Грижата за хормоналния баланс е комплексна

Когато боледуваме в повечето случаи съвременната медицина разглежда само една система или една жлеза в организма, напр. щитовидна жлеза или яйчниците. Но фактът, че абсолютно всички ендокринни жлези в нашия организъм са взаимосвързани и функциониращи в постоянно взаимодействие, често убягва от съзнанието ни.

Ангелика Волфскийл припомня, че връзката по оста стомашно-чревен тракт – мозък е много мощна и функционира изключително активно. Затова е особено важно състоянието на чревната микрофлора, която оказва влияние върху функциите на мозъка.

В областта на червата се синтезират също така важните хормони на щастието – ендорфини. Всички сме усещали онези „пеперуди в стомаха” или приятно усещане в областта на слънчевия сплит и те не са илюзия. Връзката между корема и мозъка върви през вегетативната нервна система. Правилното функциониране на стомашно-чревния тракт е важно за вътрешното ни равновесие и чувството ни за щастие и благополучие в живота.

Когато сме изложени на хроничен стрес, когато работим до късно вечер или се храним късно вечер, ние провокираме развитието на висцерална мастна тъкан (мазнина около вътрешните органи, особено в коремната кухина), която синтезира редица възпалителни фактори и уврежда хормоналното ни равновесие.

По същия начин щитовидната жлеза не е просто отделен орган, който се намира в областта на гърлото. Тя има изключително дълбоко влияние върху целия организъм. Тя определя съзряването на яйцеклетките, поддържа нашето температурно равновесие, както и функциите на сърдечно-съдовата система и др. Произведеният от щитовидната жлеза хормон тироксин има фундаментални функции за метаболизма и за състоянието на цялото тяло.

3 важни минерални соли за балансиране на хормоните

Кои минерални соли е полезно да приложим, за да регулираме отделянето на хормоните, да балансираме хормоналното равновесие по време на деня – ето какво препоръчва графиня Ангелика Волфскийл:

- Шуслерова сол №4 калиев хлорид - важно средство за здравето на жлезите, неутрализира чуждите вещества в организма.

- Шуслерова сол №6 калиев сулфат - активира обмяната на веществата вътре в клетката, пречиства самата клетка и й помага да изведе и разгради токсините и увредените си органели с помощта на процеса автофагия (естественият механизъм на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки).

- Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат - много важна за нормалното здравословно състояние, тъй като релаксира и едновременно с това подхранва вегетативната нервна система. Както знаем, вегетативната нервна система определя правилното функциониране на жлезите.

В тази комбинация немският натуропат препоръчва солите да се приемат по 5 табл. от всяка, разпределени сутрин, обед и вечер, за 6-8 седмици. След пауза програмата може да се прилага отново, при необходимост няколко пъти в годината.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти