Аромати от природата за щастие и успокоение

Аромати от природата за щастие и успокоение
Снимка: netinfo

Ароматите притежават невероятна сила. Носът ни разпознава стотици различни ухания. Те могат да ни накарат да се почувстваме добре, да ни върнат в детството, да извикат в съзнанието ни спомен, да ни докарат главоболие или да излекуват такова.

Ароматерапията е била позната и прилагана срещу стрес още от древността.

Ето няколко естествени аромата, които е много вероятно да ви накарат да се чувствате по-добре и да разсеят лошото настроение.

Жасмин и роза
Освен че носят радост на окото и са безспорно красиви, цветовете на жасмина и розата имат благоуханен аромат, който е залегнал сериозно в ароматерапията. Според нови проучвания ароматът на цветята има благотворен ефект върху настроението и неминуемо ни кара да се чувстваме по-добре. Тайната се крие в това, че уханията от жасмин и роза предизвикват асоциации с щастливи спомени в главите ни. Ето още една причина защо е добре мъжете да поднасят цветя на половинките си по-често.

Лимон
Всички цитрусови аромати притежават свойството да ободряват, но специално чистото ухание на маслото от лимон е най-ефективно. Доказано е, че точно този аромат намалява тревожността, а ако го изберете вместо парфюм, ще правите по-добро впечатление на хората срещу вас. Скорошно проучване на колежа "Le Moyne“ е установило, че хората асоциират уханието на лимон с женственост, чистота и приятните емоции като цяло.

Женско биле
Точно тази билка има редица полезни качества, не само с аромата, но и с конкретните си свойства. Отварата от женско биле нормализира кръвното налягане и повишава нивата на хормона естроген в организма. Още гръцкият изследовател и медик  Диоскорид е описал благотворния ефект, който има женското биле върху пациентите. Според него то действа успокояващо и предизвиква позитивна нагласа у хората, които го приемат. Според сегашни изследвания ароматът на женско биле прави хората по-щастливи.

Лавандула
Лавандулата е обаятелна панацея. Тя притежава невероятно приятен аромат, използва се широко в козметичната и парфюмерийната индустрия. Доказано е, че успокоява тревожността, намалява стреса, увеличава сексуалната възбуда и дори може да намали физическа болка. Според проучвания в университета в Маями, уханието на лавандула успокоява хората и им помага да решават математически задачи по-бързо.

Може да пробвате дали всичко това е наистина вярно, като сложите на работното си място или у дома в малка платнена торбичка листа с някои от посочените аромати. Ако не друго, то поне около вас ще ухае приятно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти