Ако сутрешното събуждане за вас е мъчение, обвинявайте гените

сън жена
Снимка: Jurow-Shepherd/Paramount Pictures

Оказва се, че гените имат пръст не само в килограмите, стареенето и здравето ни, но и влият и върху навиците, свързани със съня, сочат резултатите от изследване, публикувани в сп. “Nature Communications”. Над 350 гена са замесени в нашия биологичен часовник, oбясняват от Darik News.

„Изследването ни потвърждава, че да си ранобуден или „нощна птица“ се определя поне отчасти от генетични фактори“, заяви Майкъл Уийдън от университета в Ексетър, Англия. „Освен че оневинява поспаливите, то хвърля светлина върху механизмите, които регулират биологичния часовник у хората“, допълва той.

За целите на изследването Уийдън и колегите му анализирали ДНК данни за близо 700 000 души. Данни за хора, които твърдят, че са ранобудни, били сравнени с данни за онези, които уверяват, че са „нощни птици“.

След това учените анализирали данни за над 85 000 участници, чиито сънни навици били регистрирани с помощта на носен на китката на ръката сензор за проследяване на активността. Били открити нови 327 местоположения на гени, които влияят върху хронотипа - предразположението към ранно или късно лягане, докато досега бяха известни едва 24 подобни гена.

сън жена
Снимка: Thinkstock

Въпросните гени влияят върху часа на събуждането, но нямат никакъв ефект върху качеството и продължителността на съня. Учените открили също взаимовръзка между генетичното предразположение към късно ставане и повишения риск от шизофрения и депресия, но настояват, че са нужни допълнителни изследвания.

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти