Създадено за Doppelherz

Ако ще е колаген, да е много и хидролизиран

спорт
Снимка: iStock

Според популярния виц това, което жените искат най-много, е да могат да ядат без да дебелеят – но след като хубаво (и горчиво) му се посмеем, и след това подходим сериозно към въпроса, е почти сигурно, че здравето ще се окаже топ желанието на повечето отговорили. А когато говорим за женско здраве, опорно-двигателният апарат винаги излиза в предните редици на здравословните проблеми.

В последните години темата за здравето на ставите и костите се превръща в приоритетна за голяма част от нас. Благодарение на изобилието от информация днешните поколения жени са много по-наясно от предишните как да се грижат за себе си и да държат заболяванията на  ставите далеч от себе си. Понякога обаче именно прекалено многото информация може да обърка жената и тя да не може да се ориентира и да избере на кое от всички „открития“ и твърдения да повярва.

спорт
Снимка: iStock

Приемът на колаген например е един от най-често споменаваните похвати за грижа за костите и ставите. Колагенът е вещество, което адресира директно един особено болезнен проблем – артрозната болест, известна и като остеоартроза. От нея страдат много хора, чиито стави се износват с течение на времето и постоянното триене при движение, но има и странични рискови фактори, които ускоряват развитието на състоянието и водят до силна болка и скованост.

За съжаление, физиологично нашите ставни хрущяли също нямат кой знае колко голям потенциал за защита – те не притежават собствени кръвоносни съдове и разчитат на синовиалната течност (съдържаща се във всички стави) за доставка на кислород и хранителни вещества. Това прави процесите по изграждане на нови клетки и регенерация на хрущялите много бавни, и неслучайно операциите по смяна на различни стави (коленни, тазобедрени) вследствие на увреждания заради артроза в световен мащаб се увеличават.

Когато подобен проблем ни „събори“ за първи път и изведнъж осъзнаем, че трябва да полагаме специални грижи за ставите, е възможно да се подведем по продукти, обещаващи чудодейно и мигновено възстановяване. Много важно е да сме наясно предварително, че практически няма вещество, което да ни върне в годините, когато всичко ни е било наред и сме цъфтели от сила и здраве. В действителност грижата за ставите е сложен и комплексен процес, който на първо място изисква постоянство в мерките и адекватно физическо натоварване - без екстремни спортни постижения, но и далече от другата крайност, обездвижването. Тютюнопушенето, злоупотребата с лекарства и различни вещества, наднорменото тегло, приемът на алкохол и нездравословният хранителен режим също допринасят за проблеми с опорно-двигателния апарат.

След като знаем какво НЕ трябва да правим, добре е да кажем и какво можем да предприемам в името на здравите ни стави и кости.

спорт
Снимка: iStock

Колагенът, за който вече стана дума, веднага изниква в съзнанието на всеки запознат с темата, само че сам по себе си той не е панацея – иначе хората, които консумират животински продукти, нямаше да имат никакви проблеми. Както с всичко останало в този живот обаче, и тук има условие - тайната на успешната профилактика с колаген е в неговата химична структура. Молекулата на колагена е доста голяма и е изградена от три полипептидни вериги, които са оплетени една в друга. При прием с храната, колагенът се разгражда от нашите храносмилателни ензими до фрагменти с различна големина и част от него бива усвоен през червата. Една част се отделя от организма без да може да се резорбира, а друга част от усвоеното количество пък не успява адекватно да подпомогне метаболизма на ставния хрущял.

Човек би си казал – за какво, тогава, да приемам колаген?

Е, все пак има защо – с появата на пазара на хидролизирания колаген прогнозите за неговата употреба стават много по-благоприятни. За почитателите на науката сигурно ще е интересно да научат, че хидролизираният колаген е подложен на лабораторно-контролирана ензимна хидролиза, която създава фрагменти с точно определена молекулна маса. Установено е също така, че колагеновите пептиди с молекулна маса около 3 килодалтона иман най-голям ефект върху подпомагането на хрущялния метаболизъм.

Казано по-просто – молекулата на колагена е претърпяла процес на раздробяване до определена молекулна маса, която помага за по-пълното усвояване и стимулира естественото производство на колаген в клетките на ставния хрущял.

Такъв тип колаген, в течна форма, се съдържа в немския Допелхерц® систем Колаген 11.000.

Doppelherz
Снимка: Doppelherz

Всеки флакон съдържа изключително високо количество течен хидролизиран колаген -11 000 милиграма, както и допълнително вложен хондроитин, витамин С и D, мед и селен. Всеки флакон осигурява висока доза течен колаген и биологично активни пептиди с висока степен на усвояемост, лесен и удобен е за употреба дори и при пътуване. Флаконът пък е направен от материали, които позволяват рециклирането му на 100%.

Произведен от компания със 120-годишна история - Куайсер Фарма, Допелхерц® систем Колаген 11.000 е изключително популярен и разпознаваем на родния си пазар в Германия. У нас продуктът присъства от 2015 година и още през следващата година получава приз „Хранителна добавка на годината“, присъдена от Българския фармацевтичен съюз, а от 2017 до 2019 г. това е най-продавания течен колаген в България*.

*Най-голям брой продадени опаковки по данни на IMS/ IQVIA AG за 2017, 2018 и 2019 година, категория „Ставна грижа“, течни форми.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти