Ако искаш да си здрава ти, бяло саламурено сирене хапни

сирене
Снимка: Thinkstock

Бялото саламурено сирене е традиционен български продукт със специфичен вкус и качествени параметри. То се е приготвяло в домакинствата от овче, краве, козе или биволско мляко.

Мекият климат, огромните зелени ливади и пасища, богатата растителност в планинските райони се оказват най-добрите условия за производство на висококачествено мляко. Бялото саламурено сирене с вкус и аромат на кисело мляко е направено от това висококачествено мляко.

Това качество на вкуса и консистенцията на сиренето са постигнати чрез оригинална технология, чрез която микрофлората и специфичната бактерия Lactobacillus Bulgaricus (Лактобацилус Булгарикус) имат решаваща роля. Lactobacillus Bulgaricus се характеризира със своите пробиотични свойства, а съдържащите се протеини в сиренето се характеризират с лесно усвояване, което е сериозно предимство на този продукт.

Пробиотиците имат силен антитоксичен ефект и елиминират много негативни фактори на съвременния живот, което води до подобряване на здравословното състояние на организма и намаляване на употребата на лекарства.

Сиренето е богат източник на протеини, минерални соли, калций и калий. Различните видове сирена съдържат 21-22% протеини, 24-25% млечни мазнини и около 1.5% въглехидрати. Сиренето е изключително богато на калций.

Билото саламурено сирене е здравословна храна за всяка възраст и особено полезно е за децата и спортистите.

сирене
Снимка: Thinkstock

Ползи от консумацията на сирене:

Сирената удължават живота. Редовната консумация на сирене или други млечни продукти укрепва имунната система и забавя процеса на стареене. Най-силно това важи при хората в напреднала възраст. Една от възможните причини за това е наличието на пробиотици в него;

Млечните продукти, съдържащи живи лакто- и бифидобактерии, стимулират изработването на особени противоракови елементи, които укрепват имунната система и доказано предотвратяват развитието на раковите клетки;

сирене
Снимка: Thinkstock

Узрялото сирене е лесно смилаемо и добре усвоимо от организма. То улеснява процесите на храносмилане и пречи на развитието на гнилостни бактерии в червата. Усилва отделянето на стомашен сок и така подобрява апетита;

Сиренето може да се прилага като храна след прекарано боледуване от остри инфекциозни заболявания за изтощени болни. Използва се при наличие на болестни процеси в храносмилателната система като хронични гастрити, свързани с понижена киселинност на стомашната секреция, при остри и хронични ентероколити, при които преобладават гнилостните процеси, при заболявания на черния дроб и жлъчката, при безапетитие;

сирене
Снимка: Thinkstock

Всички сирена са шампиони по съдържанието на калций, фосфор и цинк, които са необходими за изграждането на костната тъкан;

Сиренето притежава висока калоричност и физиологична пълноценност, които се обуславят от високо съдържание на белтъчини и мазнини, от наличието на добре усвоими от човешкия организъм пептиди, свободни аминокиселини, витамини и микроелементи. При узряването на сиренето, белтъчините му претърпяват качествени изменения и стават по-лесно смилаеми и по-добре усвоими от организма;

сирене
Снимка: Thinkstock

Високото съдържание на аминокиселини, калций и фосфор го правят ценна храна при заболявания, свързани с разграждане на тъканните белтъци, както и при загуба на калций (рахит, остеопороза);

• Поради това, че сиренето е наситено с калций, ежедневната му консумация помага за укрепването на костите и пречи на развитието на кариеси. При бременност помага за нормалното развитие на плода.

сирене
Снимка: Thinkstock

Още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент