Аюрведическа кухня

Аюрведическа кухня
Снимка: netinfo

Древно и богато
Аюрведа е хилядолетно индийско познание, което включва, както различни клонове на медицината, така и масажи, употребата на билки и други лечебни субстанции, упражнения, очистителни практики, правилно хранене, а също магии и заклинания. Разделът, разглеждащ храненето, обхваща избора на подходяща храна и хранителен режим за отделния човек чрез точно комбиниране на съставки и подправки в рецептите.

Обръща внимание на разбирането на качествата на различните продукти за постигане на балансирани комбинации в ястията, както и на спазването на определени принципи на приготвяне и отношение към храната.

Петте елемента
За разбирането и прилагането на аюрведическите постулати ще се спрем на петте основни елементаефир (етер), въздух, огън, вода и земя. Те възникват в началото на съществуването и всеки е породен от предходния и наследява неговите качества.

Петте елемента се комбинират по двойки, за да се получат трите доши. Това са характеристики, които управляват всичко съществуващо – от часовете на деня, през сезоните, до нас, хората, като цялостни индивиди, състоящи се от физическо тяло, душа, качества на характера и т.н.

Познанията ни за дошите и определянето на индивидуалния тип доша разкрива начините, по които всеки човек може да постигне баланс в живота си.

Трите основни доши

Вата доша: Изградена е от въздух и етер и се свързва с принципа на действието. Вата управлява всичко в тялото, което се движи – кръв, нервни импулси, отделителни процеси. Хората с преобладаваща вата са непостоянни, леки, с бърз и жив ум. Дисбалансът при тях води до безпокойства, безсъние, запек. За да бъдат в равновесие, се препоръчва да консумират храни, които са топли и влажни, да избягват сухите и студени ястия, напитки и време, да следват определен дневен режим, за да регулират склонността си към импулсивност.

Пита доша: Позната е като огнената доша, въпреки че е съставена от огън и вода. Хората с такава характеристика са енергични, действени натури с изявени лидерски и организационни качества и обичат реда. Тя управлява способността да опознаваме и възприемчивостта ни. Излязлата от равновесие пита се проявява като гняв, раздразнителност, осъждане и критикуване на всичко заобикалящо. За да бъде в равновесие, човек с преобладаваща пита е добре да избягва прекалено лютите, кисели и солени храни, да спазва умереност във всичко и да консумира повече охлаждащи храни и напитки.

Кафа доша: Състои се от елементите земя и вода и е отговорна за лимфната и ендокринната система, секрецията и т.н. Това е най-устойчивата доша. Хората под нейно влияние се разболяват по-трудно и не губят лесно равновесие, те са любвеобилни и състрадателни. Излизането на кафа от равновесие води до увеличаване на телесното тегло, хормонални нарушения и др., а любвеобилността се превръща в нездрава привързаност. Подходящи за кафа са диетите с повече изсушаващи и загряващи съставки.

Разбира се, никой не е под влиянието само на една доша. Всеки тип има подвидове, а и човек обикновено е комбинация от трите основни водещи типа с преобладаваща една, две или три доши. Уникалността винаги се запазва, защото съотношенията никога не са еднакви. Също така, всеки има доша, с която се е родил, и такава, под чието влияние е в момента. Първата се определя от опитен аюрведически лекар и е неизменна, подобно на зодията, а втората може да бъде определена чрез тестове.

На помощ на дошите за постигане на равновесие идват две неща. И това са:

Шестте основни вкуса
Те отново са комбинации от петте основни елемента по двойки и на принципа на допълването ни дават информация кой вкус е подходящ за постигането на баланс за дадена доша. Сладкото се състои от вода и земя и в по-умерени количества е подходящо за вата доша; лютото е от огън и въздух и влияе добре на кафа доша; соленото е от огън и вода и е удачно за вата, но изважда пита от равновесие; горчивото (въздух и етер) не се препоръчва за вата; стипчивото/тръпчивото (въздух и земя) е полезно за пита, защото охлажда огъня, а киселото, огън и земя, е най-подходящият вкус за вата, умерено за кафа.

Трите основни вида храни
Аюрведичната кухня е вегетарианска. В нея се използват и млечни продукти, но яйца и риба не се допускат. Освен това тя класифицира храните на три основни вида, според качествата, полезността и цялостното им въздействие.

Първи са сатва храни и се отнасят до всичко, което е добро, свежо, жизнено. Тук влизат зърнените храни, семената, ядките, добре узрелите и пресни плодове и зеленчуци, медът, прясно приготвените млечни изделия.

Следващият вид храни са раджас. Те са свързани с нашите страсти и тук се включват силно изявените пикантни вкусове, стимулантите като чай и кафе и др.

Последният вид са тамас храните, които са под знака на невежеството. Тук влизат замразените, консервирани храни, ферментиралите и престоялите, както и загнилите плодове и зеленчуци.

Невъзможно е да се обобщи познанието на Аюрведа в кратък материал, но това е добра изходна точка за всеки, който прояви по-задълбочен интерес към тази необятна тема.

от Надежда Петкова за сп. Меню
Материалът е подготвен с консултацията на Юрий Ковачев, специалист по ведическа кухня.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти