5-те съставки на идеалната салата

5-те съставки на идеалната салата
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Истинско умение е да превърнеш няколко зелени листа в незабравима кулинарна експлозия от вкусове.

Зелената салата отдавна не е само идеално пролетно мезе, то е цяло ястие, вечеря и начин да останеш във форма по време на великденските празници.

А и най-лесния начин да употребиш великденските яйца когато вече никой не се интересува от тях.

Ако искате салатата ви да е истинска симфония от вкусове, трябва да овладеете комбинирането на съставките до съвършенство.

Разбира се, ние можем да ви помогнем.

Представяме ви съставките на идеалните салати по групи. Избирате по една съставка от всяка група, комбинирате ги, разбърквате внимателно и воала, идеалната салата е готова.

Както ще се уверите, комбинациите са толкова много, че никога няма да ви хрумне да кажете „ох, пак ли салата, омръзна ми“. А най-хубавото е, че говорим не само за вкус, но и за здравословност. Добавяйте съставките по-долу, добавяте към храната и микроелементи, които иначе все ни липсват. 

И така, да започваме:

Основни съставки

Зеленолистни зеленчуци (логично е, разбира се). Можете да избирате между много видове маруля, зелена салата, кресон, спанак, рукола и всякакви знайни и незнайни зелени листа, които се продават на пазара.

Редувайте ги, комбинирайте ги, особено зелена и червена маруля и по възможност ги късайте с ръце, вместо да ги режете с нож. Така запазват вкуса си и полезните съставки.

Добавете цвят и витамини

Втората по количество съставка в салатата трябва да се противопоставя на зелените листа по вкус, или цвят, или хрупкавост, за да има елемент на изненада, когато я ядете.

Изберете между червени чушки, краставици, моркови, авокадо, царевица, домати, целина, лук, круша, портокал или нар за добавка към салатата.

Плътност

Това е съставката, която превръща вашата салата в основно ястие. Чудесен вариант за вечеря или обяд, когато не искате да преяждате.

Можете да избирате между пилешко, печено месо, морски дарове (скариди, миди), аншоа или други дребни рибки, варени яйца, сирене, боб или кълнове.

Финални акорди

Прибавите ли някоя от тези съставки, салата ви ще се издигне на едно ново ниво. Репутацията ви като готвач – също.

Към зелената си салата можете да добавите крутони, маслини, сушени плодове, ядки, мента, сушени доматета (освен ако не сте избрали да сложите пресни от групата по-горе), семена, тортила чипс, киноа.

Овкусяване

Заменете класическите оцет и олио със зехтин и лимонов сок или оцет балсамико.

Разликата е забележителна.

Коя е вашата любима комбинация от съставки за идеална зелена салата?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти