3-те летни подправки, без които не можем

g
Снимка: Thinkstock

Билките и подправките са най-добрият начин да превърнете дори и най-обикновената храна в кулинарен шедьовър. Те придават вълнуващ аромат на всяко ястие и са изключително полезни за организма. Ето 3 летни подправки, без които не можем:

Мента

Ментата е универсален продукт – както подправка, така и билка. Тя стимулира храносмилателните ензими, отговорни за усвояването на хранителните вещества и мазнините в храната, като ги превръща в енергия.

g
Снимка: Thinkstock

Ментовият чай е чудесно разхлаждащо питие за топлите летни дни. Билката нормализира сърдечния ритъм, помага при тахикардия, стенокардия и аритмия. При високо кръвно народната медицина препоръчва настойка от мента, валериана и лайка.

Тя е в основата и на много алкохолни и безалкохолни коктейли.

g
Снимка: Thinkstock

Босилек

Босилекът се използва в ястия, супи сосове и салати. Той е богат на витамини и е естествен имуностимулант. Заради високото съдържание на етерични масла има антисептично, болкоуспокояващо и релаксиращо действие.

g
Снимка: Thinkstock

Подобрява кръвообращението и стабилизира кръвната захар.

g
Снимка: Thinkstock

Кардамон

Кардамонът има сладък и леко пикантен вкус. Поръсете кардамон в овесената каша и така ще направите сутрешната си закуска здравословна и вкусна. Той е идеалната подправка  за лятото, тъй като улеснява храносмилането.

g
Снимка: Thinkstock

Богат е на витамин А, витамин С, калий, калций, мед, желязо и други хранителни вещества. Той потиска развитието на микробите, които причиняват хранителни натравяния.

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти