16 мощни антиоксиданта и как да си ги набавите

антиоксиданти
Снимка: iStock

Балансираното хранене е трудно, но не е невъзможно. Може би сте доста доволни от режима си и просто искате да включите някои допълнителни хранителни елементи в храненията си. А може би искате да направите по-малки, по-премерени промени, към които ще ви е по-лесно да се придържате в дългосрочен план. Както и да го правите, винаги е добра идея да включите повече антиоксиданти в менюто си.

Антиоксидантът е естествено съединение, съдържащо се във витамините и минералите, което се бори със свободните радикали в организма. Свободните радикали са естествен страничен продукт при превръщането на храната в енергия, а също така идват и от външни източници, като токсините от околната среда, които се съдържат във въздуха, водата, храната, препаратите за почистване и продуктите за красота.

Свободните радикали са вредни, тъй като имат способността да увреждат структурата на нашата ДНК, а в големи количества могат да предизвикат оксидативен стрес, който може да доведе до заболявания. Антиоксидантите се борят с тези свободни радикали - безопасно ги отстраняват от тялото ни, подпомагат процеса на възстановяване на нашата ДНК и поддържат клетките здрави.

За щастие не е необходимо да приемате съмнителни хранителни добавки, за да увеличите приема на антиоксиданти. Плодовете, зеленчуците, ядките и други растителни съединения съдържат антиоксиданти, а цветът на растението определя вида на наличния антиоксидант.

Ако вече сте на борд и искате да увеличите приема  си на антиоксиданти, продължете в галерията, където ще намерите 16 от тях.

16 важни антиоксиданта и от кои храни да си ги набавим

 

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти