1/3 от случаите на Алцхаймер били предотвратими

1/3 от случаите на Алцхаймер били предотвратими
Снимка: Thinkstock

Една трета от случаите на болестта на Алцхаймер в света са предотвратими, установиха учени от Кеймбриджкия университет.

Основните рискови фактори за заболяването са липса на упражнения, пушене, депресия, ниско образование, високо кръвно налягане и затлъстяване.

Изследователите открили, че една трета от случаите на Алцхаймер са свързани с фактори от начина на живот, които могат да бъдат променени, като липса на упражнения и пушене. След това те изследвали как намаляването на тези фактори може да се отрази на броя на случаите на Алцхаймер в бъдеще.

Учените стигнали до извода, че с намаляването на всеки един от рисковите фактори с 10% близо 9 милиона случая на заболяването могат да бъдат предотвратени до 2050 г. По последни данни над 106 милиона души от цял свят ще живеят с Алцхаймер до 2050 г., над три пъти повече от болните през 2010 г.

"Въпреки че няма начин за лекуване на деменция, можем да предприемем стъпки за намаляване на риска от развитие на заболяването в напреднала възраст. Знаем кои са много от тези фактори и че те често са свързани. Например физическата дейност ще намали нивата на затлъстяване, високото кръвно налягане и диабета и ще предпази някои хора от деменция", казва проф. Каръл Брайн от университета в Кеймбридж.

От седемте рискови фактора най-голям процент на случаите на Алцхаймер в САЩ, Великобритания и останалата част от Европа се дължат на липсата на физическа активност. Изследователите открили, че около една трета от възрастните хора в тези страни са физически неактивни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти