13 лилави храни, които задължително да включите в менюто си през есента

лилави храни
Снимка: Thinkstock

Пурпурните продукти дават енергия, сила и великолепно настроение през есента, твърдят експерти.

Специалистите са доказали, че лилавият цвят е физиологически по-силен от всеки друг цвят - забавя дишането и увеличава продължителността на издишването, може да забавя и контролира пулса, увеличава издръжливостта на сърцето и съдовете.

Лилавият цвят потиска рационалното мислене, пробуждайки вместо това интуицията, твърдят пък психолозите. Увеличава работоспособността, подобрява съня, стимулира потребностите от духовно развитие.

В страните от Европа и Америка, където царят са логиката и рационализмът (и затова любим е синият цвят), лилавото се смята за непрестижно.

В страните от Азия и Африка, които са по-склонни към емоционалност и мистика, уважението към този цвят е значително по-голямо.

Лилавите храни съдържат витамини и минерали, които са от жизненоважно значение за доброто здраве. Плодовете и зеленчуците в лилав цвят са богати на флавоноиди.

В галерията ни ТУК можете да видите 10 от тях, 2 билки и една житна култура, които можете да консумирате често през есента

ф
Снимка: Thinkstock

Флавоноидите са познати като мощни фитохимикали, полезни за здравето на сърцето и намаляващи риска от появата на сърдечносъдови заболявания. Това са патладжанителилавото зеле, както и лилавият луклилавите картофи и лилавите чушкилилав карфиол и други.

ф
Снимка: Thinkstock

Лилавите храни предотвратяват преждевременното стареене. Те дължат своя красив цвят на пигмент, наречен антоцианин. Той е мощен антиоксидант, който може да помогне за намаляване на риска от появата на рак, подобрява паметта и се грижи за общото здраве, определят диетолозите.

В галерията ни ТУК можете да видите 10 от тях, 2 билки и една житна култура, които можете да консумирате често през есента

ф
Снимка: Thinkstock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти