Защо скърцаме със зъби?

Защо скърцаме със зъби?
Снимка: Thinkstock

Скърцането със зъби (бруксизъм) е често срещано явление при малки и големи. И понеже най-често става през нощта, невинаги знаем за проблема. При децата скърцането е много по-често, около 40% от тях имат този проблем за кратко или по-дълго време. Точната причина не е напълно изяснена.

Предполага се, че има и наследственост. Голяма част от родителите на тези деца също са скърцали със зъби, когато са били малки. В миналото се считаше, че в детска възраст това е признак за наличието на глисти, но това не е доказано. По-често децата скърцат в напрегната ситуация, стрес, емоции.

Децата са най-уязвими, защото са чувствителни, реагират по-бурно на емоциите и ги преживяват по-тежко. Освен емоционални, има и чисто физиологични причини. През нощта скърцат децата със секрет в носоглътката, с трета сливица, алергия, при никнене на зъби, с аномалии в захапката. Често някои скърцат дори и през деня.

Ако реагирате, те разбират, че така привличат вниманието и продължават да го правят. По-добре се правете, че не забелязвате и отвлечете вниманието на детето с нещо интересно. Не се опитвайте през нощта да запушвате нослето или да будите детето, най-много да го разсъните, но после ще продължи да скърца.

Средната възраст, на която децата започват да скърцат е около третата година, а към шестата явлението постепенно отшумява. При по-малките също може да има такъв проблем, някои скърцат дори с 2-3 зъба в устата си. Неприятностите настъпват, когато явлението хронифицира и продължава месеци наред. Тогава се изтърква емайлът на зъбите и започват болките във венците, зъбите, шията и главата.

Установено е, че при скърцането натискът между двете челюсти е огромен, около 150 кг, което е 6 пъти повече, отколкото при дъвчене на храната. Затова трябва да се обърнете към ортодонт, който ще постави специални защитни шини върху зъбите. Те са изработени от мека пластмаса и пречат на вредното триене върху зъбите.

Скърцането със зъби не е само детски патент. Възрастните скърцат при дефект в захапката, лицевите кости и стави, чувствителни зъби към топло и студено, но най-вече при нервно напрежение, потискане на гняв и яд. Затова освен чувствителните хора, проблеми със скърцането имат и амбициозните, преуморените.

Смята се, че ниските нива на кръвната захар (хипогликемия) също може да доведе до неприятното нощно "занимание". При всички положения трябва да се потърси помощта на специалист ортодонт, за да се коригират отклоненията в устната кухина, ако има такива. Ако причината не е в зъбите, а в нервното напрежение, трябва да се работи в тази насока.

Осигурете си добра хигиена на съня, опитайте вечер релаксация, разходки преди сън, отпускащ душ, чай от маточина, проветрена стая, удобното легло и възглавница също са важни. Може да ви помогне и магнезият, тъй като скърцането е следствие спазъм на дъвкателната мускулатура.

Най-безвредни са Шуслеровите соли. 10 таблетки Шуслерова сол №7 (магнезиев сулфат), разтворени в чаша гореща вода и изпити преди лягане, осигуряват спокоен сън без напрежение в мускулите на лицето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти