Защо няма по-надеждни бавачки

Сблъсък на поколенията
Снимка: Thinkstock

Европейско проучване, цитирано от английския сайт "Femalefirst.co.uk", показва, че във Великобритания всяка година едно средностатистическо семейство спестява над 4 хиляди лири от бавачки.

Причината за това всъщност са бабите, които редовно гледат подрастващите деца в повечето семейства, докато родителите се справят с професионалните си ангажименти.

В анкетата са участвали 1300 семейства, като масово бабите във фамилията се грижат за най-малките у дома средно около 1120 часа годишно, равняващи се приблизително на 20 часа в седмицата.

Една четвърт от запитаните майки и бащи допълват, че не биха могли да работят, ако техните родители не се грижат за децата им.

"Освен че бабите "са по-изгодни" и постоянно помагат с отглеждането на малчуганите, те са и доста по-мобилни, защото разполагат с повече свободно време и остават на разположение много по-често за разлика от професионалните бавачки, с които уговорките се правят няколко дни предварително", допълват експертите, изготвили изследването.

Данните разкриват, че 60% от родителите разчитат на своите родители за гледането на децата, тъй като нямат излишни средства, за да плащат и на бавачка. Други 46% от майките и бащите пък споделят, че не биха наели детегледачка (дори и да са обезпечени финансово), защото нямат никакво доверие на чужди хора.

Също така става ясно, че 40% от родителите се чувстват виновни спрямо своите родители заради постоянната ангажираност, с която ги натоварват по отношение на техните внуци, завършва допитването.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти