Защо кърменето е толкова важно

Защо кърменето е толкова важно
Снимка: netinfo

Кърменето е най-естественият начин за хранене на детето от раждането до едногодишна възраст.

Майчината кърма остава най-подходящата и здравословна храна за бебето в първите месеци от живота. Тя е най-адекватният източник на хранителни вещества до шестия месец след раждане. Тя е идеален начин за хранене в ранната възраст, поради факта, че е отлично адаптирана към потребностите на бебето, но също и към ограничените му физиологични възможности.

Кърмата съдържа необходимите количества качествени белтъци, мазнини и въглехидрати, доставя храносмилателни ензими, минерали, витамини и хормони. Чрез кърмата бебето получава и антитела, образувани в организма на майката, които улесняват справянето му с инфекции в първите месеци на живота, когато неговата имунна система е много незряла.

Майчината кърма е относително беден източник на желязо и витамин Д. При доносени новородени, железните резерви са достатъчни, така че детето може да са храни единствено с кърма в първите шест месеца, без да развие желязо-дефицитна анемия. Витамин Д се дава допълнително след навършване на втория месец или майката взема подходящ препарат, който обогатява кърмата с този витамин.

Майчината кърма има следния състав на 100 г:

*белтъци - 1.2 г
*мазнини - 4.0 г
*въглехидрати - 7.0 г
*енергийна стойност - 70 ккал.

Белтъците в женското мляко са видово специфични и имат оптимално съотношение казеин/лакталбумин/лактоглобулин, на което се дължи тяхното по-лесно разграждане и усвояване от кърмачето.

Мазнините са с високо съдържание на линолова и арахидонова киселини, които имат особено значение за процесите на изграждането. Освен лактоза, в кърмата се съдържат и други захари, които имат особено благоприятен ефект върху полезните чревни бактерии. Майчиното мляко съдържа ферменти и вещества, които могат да потиснат растежа на някои микроорганизми и по този начин да предпазят бебето от фаталните за тази възраст диарии.

За разлика от майчината кърма, кравето мляко е неподходящо за хранене на деца в първите 12 месеца от живота. То може да доведе до развитие на алергии към млечен белтък. Независимо, че то съдържа същите основни хранителни вещества като майчината кърма, то не доставя имунните фактори, наречени антитела, които защитават новороденото до момента, в който неговата имунна система се развие напълно. Белтъчното му съдържание е три пъти по-високо и белтъкът е по-трудно смилаем и усвояем от този на майчината кърма.

Известна алтернатива за балансирано хранене са детските млека за кърмачета, чийто състав е адаптиран количествено и качествено към спецификата на кърмаческата възраст. Те се разработват на база обезмаслено краве мляко, суроватъчен или соев белтък. Обогатяват се с въглехидрати, мазнини, минерали и витамини.

Антителата, съдържащи се в майчината кърма никога не могат да се добавят към тези млека. Препоръчва се всяко новородено да бъде кърмено, дори за съвсем кратък период от живота си, ако няма друга възможност.

Предимствата на майчината кърма за новороденото са несъмнени. Естествено хранените деца боледуват по-рядко от стомашно-чревни инфекции и ушни инфекции, кожни екземи, алергии, желязо-дефицитна анемия. Те имат по-малък риск от храносмилателни проблеми. Установено е, че когато пораснат, децата, които са хранени естествено страдат по-рядко от затлъстяване, високо кръвно налягане зъбен кариес.

При кърмене, предимствата за майката са също очевидни: по-малко загубено време за приготвяне на храна, стерилизиране на биберон, значително по-ниски разходи, създаване на уникална физическа и емоционална връзка между майката и новороденото и не на последно място - по-бързо нормализиране на теглото след раждане.

Това, което трябва да знаят майките взели решение да кърмят своите деца, е, че лекарства, алкохол и тютюнопушене по време на лактация (кърмене) са нежелателни. Адекватно хранене, достатъчно количество течности и почивка са фактори, които подпомагат продукцията на достатъчно количество кърма.

Всички здрави новородени могат да бъдат кърмени. Според Световната здравна организация, кърменето трябва да бъде стимулирано и насърчавано в първите 4-6 месеца след раждането.

Жената трябва да бъде информирана за предимствата на естественото хранене още в ранния период на бременността. Гърдите се подготвят за кърмене в последния триместър. Първи опит за поставяне на новороденото на гърда се прави в първия половин час след раждането. 

Майчината кърма е най-съвършената храна за новороденото и не може да бъде заместена с краве мляко. В случай, че новороденото не може да бъде кърмено, млеката за кърмачета и малки деца са добър източник на хранителни вещества за осигуряване нормален темп на растеж и развитие.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти