Защо японките са слаби и живеят дълго?

Защо японките са слаби и живеят дълго?
Снимка: Thinkstock

Японските жени имат най-голяма продължителност на живота в света - 87 години, и то в сравнително добро здраве. А да се види затлъстяла японка е галямо изключение.

И те като нас работят, отглеждат деца, живеят в стрес и то в гъсто населена страна, но явно има нещо, което ги прави здрави, елегантни и дълголетни.

Според специалистите тайната е в начина на хранене.

Разбира се, всеки трябва да познава тялото си и да знае от какво има нужда то и какво му вреди, но можем да се поучим и от чуждия опит.

Ето защо не пълнеят японките:

Японките сервират малки порции.

Така още от ранна възраст децата се научават да се хранят скромно. Храната им е „проста”, без излишни добавки от калорични сосове с майонеза и други добавки.

Техните съдове за хранене са три пъти по-малки от нашите. В действителност в нашия век на високи технологии и минимална мускулна дейност се нуждаем от съвсем малки количества храна, просто няма как да изразходваме енергията от храната.

А ние се храним така, сякаш сме миньори или тежкоатлети. Излишъкът се складира под формата на мазнини.

Храната на японците е здравословна и разнообразна.

Традиционното хранене включва основно риба и морски дарове, водорасли, соеви продукти, ориз, плодове, зеленчуци, зелен чай. Те консумират 5 пъти повече зеленчуци (основно зеленолистни), отколкото европейците и американците.

Японците са 2% от населението на земята, но консумират 10% от световния улов на риба. Така си набавят омега мазнини, с което се обяснява тяхното здраве и дълголетие.

Факт е, че когато японците напуснат страната си и започнат да се хранят по западен модел, започват да дебелеят, боледуват и живеят значително по-кратко от сънародниците си, които се хранят традиционно.

Соята помага на жените да са здрави и красиви.

В Япония соята се консумира ежедневно и под всякаква форма, а сиренето от нея (тофу) –в големи количества.

В соята се съдържат фитоестрогени, които пазят жената от здравословни проблеми –високо кръвно, затлъстяване, депресии, тревожност. Това й качество е безценно особено в климактериума, когато нивата на естрогените намаляват.

В Япония се набляга на прясно приготвената храна.

Избират се свежи продукти, не се прекалява с термичната обработка. Претоплена стара храна почти не се консумира.

Дори да се съхранява правилно в хладилник, сготвената храна бързо променя своя състав и лесно ферментира в червата, особено след повторно претопляне. Това води до промяна на чревната флора, колити, гастрити и др.

И най-важното: японките се хранят бавно, спокойно, наслаждавайки се на всяка хапка.

Така са научени още от деца. Това е едно от най-важните условия за пълноценно усвояване на храната и профилактика на дебелеенето.

Защото мозъкът получава сигнали за засищане 15 минути след началото на храненето. Който се храни бързо, лакомо, поглъща огромни количества храна, а се чувства гладен.

Прочетете още от д-р Андреева:

Насила разболяваме децата си

Опасни ли са постите за децата

Трябва ли да се обрязват момчетата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти