Защо бебето отказва кърма?

Защо бебето отказва кърма?
Снимка: netinfo

На всички майки е добре известно, че от кърмата по-добро няма. Каквито и адаптирани млека да се пускат на пазара, нищо не може да замести майчината кърма.

Случва се обаче бебока да откаже да се храни от мама. Какви са причините за това и има ли повод за притеснение?
Много е важно майката да остане спокойна и да не изпада в паника, когато детето й откаже да се храни с кърма. Причините за това са различни и се крият в няколко неща.

Силни аромати
Ако парфюмът на мама е прекалено силен, бебето може да се раздразни от миризмата. Ароматът може да ви е любим, но най-вероятно е прекалено силен и натрапчив за вашето дете.

Непозната обстановка и хора
След няколко месеца на белия свят бебетата стават изключително любопитни. Различната обстановка или многото хора в стаята може би предизвикват прекалено голямо любопитство във вашето бебе и то предпочита да се оглежда наоколо с ококорени очи, отколкото да се храни.

Нервна мама
Децата са изключително чувствителни и усещат всичко, най-вече настроения. Когато вие нервничите или кълбо нерви се е свило в стомаха ви, това ще разстрои и бебето. Така че дишайте дълбоко и бъдете спокойна.

Проблемна форма на зърната
Някои жени имат по-плоски или вдлъбнати зърна и това може да пречи на бебока да суче. Използвайте различни силиконови накрайници или изпомпвайте кърмата, докато детето ви не порасне малко. Тогава ще има по-здрави мускули и ще има повече сили да суче само.

Промяна във вкуса на кърмата
Когато сте в цикъл, или сте яли нещо с по-силни подправки, с чесън и лук, или пък приемате някакви лекарства, кърмата променя леко своя вкус. Някои бебета усещат тези изменения и различната на вкус кърма може да не им харесва.

Болест
Ако мъничето е със запушен нос, кърменето става по-сложно. Освен това може да няма толкова сили или да му липсва апетит. Все пак предлагайте по-често от обикновено на детето гърда или се преборете със запушения нос чрез различни физиологични разтвори, или като изсмуквате сополите от нослето.

Ранно захранване и биберони
Понякога бебето свиква повече с биберона, отколкото с формата на майчината гръд. Затова избягвайте да го храните с шише от прекалено малко. Другият момент е ранното захранване. На мъника започва да му се услажда повече храната, различна от кърмата. Затова не бързайте със захранването, а когато започнете да му давате различна храна от кърмата, нека това се случва постепенно.

Вашето бебе може да отказва кърмата по различни причини. Ако се притеснявате или се съмнявате за нещо по-сериозни, най-добре ще е да се консултирате се с лекар специалист.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти